Депутатите гласуваха „за“ удължаване на мораториума за земята до 2020 г.

изорана нива

ЕК очаква България да отвори пазара на ниви съгласно договореностите, каза говорител от Брюксел

Депутатите гласуваха решение парламентът да възложи на Министерския съвет да предприеме необходимите действия и актове за налагане на мораториум за продажба на земя на чужденци до 2020 г. Предложението бе на „Атака“. То бе гласувано със 171 гласа „за“ от депутати от БСП, ГЕРБ и „Атака“, 38 гласа „против“, от които 34 на ДПС и 4 на  БСП, и 12 въздържали се от ГЕРБ.

Председателят на парламента Михаил Миков гласува против решението. Той се мотивира с това, че разпоредбите му не отговарят на съдържанието на конституцията и че не може съвременна България да приема решения на базата на политическия популизъм. По думите му България ще има тежки проблеми с европейския си образ.

Разискванията по темата за мораториума продължиха 5 часа с три  прекъсвания за почивка. Депутатите от ГЕРБ застанаха твърдо зад предложението на „Атака“. Те предложиха промени, с които правителството да се задължи до две седмици да изготви промени в договора за присъединяване на България към Европейския съюз. Това обаче бе отхвърлено.

Говорител на Европейската комисия коментира преди това пред БНР, че комисията очаква България да отвори този пазар, както е предвидено – от началото на 2014 година.

„На България ѝ беше даден преходен период, в който да се подготви за пълното отваряне на пазара на земеделски земи за чужденци. Този период изтича на 1 януари 2014 г. и присъединителният договор с България не предвижда никаква възможност за удължаването му. Затова очакваме България да отвори пазара си в съответствие със задълженията, поети в договора”, посочи говорителят  по въпросите на вътрешния пазар Шантал Хюс.

На въпрос какво следва, ако това не стане, тя припомни, че при неспазване на общностното законодателство се пристъпва към наказателна процедура, която може да доведе и до съд.

Leave a Comment