Годжи бери за 10 лева и киви като смокиня на „Цветна есен“

Хинап, мушмул, комкуат са сред екзотичните растения, които могат да се закупят на изложбата
Годжи бери

Годжи бери е оранжево, защото е зелено

Разсад на  Годжи бери в саксии, събира погледите на посетителите на изложбата „Цветна есен“ в Международния панаир в Пловдив. Растението, чиято популярност расте главоломно, се продава за 10 лева. Подготвените от семейство Кумчеви разсади са отрупани с малки оранжеви плодчета, които в момента имат вкус на … чушка. Сийка Кумчева обяснява, че когато узреят ще станат по-сладки и ще придобият червен цвят. Сама тя е като реклама на ценния за здравето плод, тъй като е вече пъргава прабаба. По този повод Сийка разказва китайска притча. Веднъж един чужденец в Поднебесната империя видял млада жена да удря възрастен човек. Възмутен, той я попитал защо бие стареца, предполагайки, че това е баща ѝ. А жената отвърнала: „Вразумявам внука си, защото не иска да яде Годжи бери.“

Чудният плод е като оранжева панацея. Изследвания на състава на плодовете му доказали, че те забавят стареенето, подобрявят зрението, предпазват черния дроб, засилват оросяването на крайниците и освен това са доказан афродизиак.

„Разсадът може веднага да се засади в двора. Но поне две години трябва да се остави да заякне и да се разклони добре, преди да се създава от него нов разсад“, поясни Сийка Кумчева.

Освен Годжи Бери, Кумчеви предлагат и киви, което ражда плодове с размера на дребна смокиня и под формата на грозд.

киви

Кивито е като грозд

Actinidia arguta се казва тази разновидност на кивито. Отглеждането става по същия начин както при познатото киви – като асма или върху вертикална конструкция. Отново са нужни поне растения с женски и мъжки цветове, за да може да има опрашване. „Един малък плод на Actinidia arguta съдържа същото количество витамини, ензими и минерали, каквито има и в голямото киви, поясни Любен Кумчев.

Разсади от различни сортове череши, сливи, праскови, кайсии, дюли, ябълки и круши предлага по 6 лева за брой „Разсадник Стоянов“. „Дръвчетата се прихващат най-добре, ако се засадят през есента“, пояснява продавачът. Той предлага и по-екзотични видове дръвчета като хинап (25 лв.), мушмул (6 лв.), райска ябълка (12), бадем (6 лв.) и други.

Комкуат

Комкуатът е голям колкото едра маслина

Комкуатът (Citrus Japonica) е друга екзотика, която може да се види на „Цветна есен“. Плодовете на храста са дребни колкото едра маслина. Вкусът им е смесица между портокал, лимон и мандарина. Вечнозеленото растение се среща по-масово в средиземноморските държави, но произходът му е азиатски. Татяна Кьосева от Раковски обясни, че то стига 3 метра, но екземплярите, които предлага, са бонзаи. Те са с височина 1 метър и са отрупани със зелени плодове. Едва напролет ще узреят. Цената на комкуатите е между 30 и 60 лева. Те не се разсаждат на двора, тъй като измръзват при отрицателни температури.

На „Цветна есен“ се предлагат и много хризантеми, циклами, мушкато, туя, както и луковици на пролетни цветя. Изложбата ще продължи до неделя, като до 25 октомври входът е безплатен, след което ще се таксува по 2 лева, заради други предстоящи изложби в панаира.

хризантеми

хризантеми

Leave a Comment