Над 30 преподаватели от СУ подкрепиха студентите в окупацията

Младежите обявиха, че окупацията е безсрочна

окупация на СУНад 30 преподаватели от Софийския университет подкрепиха с подписите си протеста на студентите. Сред тях са проф. Калин Янакиев, който е пръв в списъка, проф. Георги Близнашки, проф. Албена Хранова, проф. Майя Грекова, проф. Владимир Лазаров, доц. Петя Кабакчиева и други.

Тази сутрин студентите обявиха, че окупацията е безсрочна. Шестима от тях преспаха в първата превзета аудитория – 272, двама останаха тази нощ в зала 13 на журналистическия факултет.

Протестът на студентите започна в сряда, 23 октомври, когато преди лекция на преподавателя от Юридическия факултет проф. Димитър Токушев в аудитория 272, те прочетоха декларация. Проф. Токушев, който е и председател на Конституционния съд, а също така и сред гласувалите в полза на Делян Пеевски, напусна аудиторията. Сред основните въпроси в декларацията бе: „Кой предложи Пеевски?“

Ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев каза в сряда пред БНР, че протестът е закъснял, че не се провежда в подходящото време и на подходящото място, и че няма да постигне нищо.

Други преподаватели обаче подкрепиха студентите, поздравиха ги с решението им, а някои от тях изнесоха впечатляващи лекции.

Leave a Comment