Аграрният университет се сдоби в демонстрационен център за агротехника

Посланик Рийс пожела да се качи в гигантски трактор, министър Греков ѝ помогна да слезе

Откриване на демонстрационен центърАграрният университет в Пловдив вече има Национален демонстрационен център за нови технологии. Той бе открит днес от земеделския министър проф. Димитър Греков, който до юни бе ректор на АУ, и от посланика на САЩ у нас Марси Рийс. Основният спонсор за изграждането халето е фондация „Америка за България“, която е финансирала проекта с 360 000 лева.

Центърът представлява голямо хале, в което днес бяха паркирали няколко селлскостопански машини. Студентите ще имат шанса да видят съвременните агротехники в действие в демонстрационните дни. Машините ще могат да показват възможностите си върху 20-те декара в близост до халето, които са собственост на АУ.

„Ще каним различни фирми, които търгуват със земеделска техника, за да може студентите да са наясно с нововъведенията в аграрното машиностроене“, поясни деканът на факултета по агрономство доц. Божин Божинов.

„Радвам се, че бизнесът подава ръка на науката и се дава възможност на студентите да са много близо до земеделието и да се запознаят с новите технологии, които се предлагат на агропазара“, заяви при откриването министър Греков. В речта си Марси Рийс обърна внимание на намаляващите природни ресурси за изхранването на населението и за нуждата от високи технологии, които ги оползотворяват по-добре.

Ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева разкри, че учебното заведение и Фондация „Америка за България” работят съвместно и по още едни проект за изграждане на демонстрационна ферма за трайни насаждения.

 

След като Рийс и Греков срязаха лентата на демонстрационния център, делегацията от гости разгледа машините. Посланикът на САЩ дори пожела да огледа и кабинката на механизатора на един от тракторите. Тя повика горе министъра, той не ѝ отказа, след което ѝ помогна да слезе.

На откриването на новата база на АУ можеха да се видят председателите на НАЗ Ангел Вукодинов, на Асоциацията на земеделските производители в България Христо Цветанов, бившият зам.- земеделски министър Светлана Боянова, преподаватели, шефове на земеделски служби и студенти.

 

 

Leave a Comment