Все повече ресторанти заключени в неделя

Центърът на Пловдив опустява, хората се затварят в домовете си

празни ресторантиНеделята става почивен ден за все повече ресторанти в Пловдив. В центъра на града доста заведения остават тъмни и заключени. Гледката е тъжна – не се виждат весели хора, не се чува музика, залите са призрачно осветени отвътре.

Сметката на собствениците показва, че разходите в последния ден на седмицата рязко надвишават приходите. Това важи с особена сила за хладните и студени месеци, когато залите трябва да се отопляват.

„В неделя имаме много ниски обороти. Хората предпочитат да останат вкъщи и да се подготвят за следващата седмица, вместо да отидат на ресторант“, поясни Тома Тетимов, собственик на верига ресторанти. Неговите наблюдения са, че в последните години в неделите центърът на града опустява. Ако има работещи ресторанти, те са в периферията. Така Тетимов е преценил, че трябва да затвори заведението в супер центъра, но в никакъв случай да не обявява почивен ден за ресторанта в подножието на Младежкия хълм. Макар да не е както преди кризата, все пак идвали посетители. Повечето отсядали в ресторанта след разходка към върха на тепето.

Тома Тетимов обясни, че подобен е подходът и в доста западни градове. В Австрия елитни ресторанти остават затворени и в двата почивни дни. „Въпрос на сметки“, заключи ресторантьорът.

Борис Брънзалов, който държи заведение в южния край на централната градска градина, все още го поддържа отворено в неделя. „Понякога се чудя защо“, призна той. „Клиентите намаляха наполовина, а разходите за заплати, осигуровки и ток растат.“ Брънзалов потвърди, че доста от ресторантите вече не работят в почивните дни. „Проблемът е, че някои започнаха да затварят и в делниците“, вметна той. И даде за пример ресторант в „Тракия“, който въпреки 10-годишната си славна биография, вече е с табели, че се продава оборудването.

Leave a Comment