Преговорите на животновъдите с Греков – без резултат, премиерът е на ход

Пари в министерството няма, каза аграрният министър и обеща да съдейства за среща с Пламен Орешарски

животновъдите на протест пред МЗХТричасовите преговори на представите от животновъдния и преработвателния сектор със земеделския министър Димитър Греков не постигнаха резултат. Те започнаха в 11 часа и приключиха около 14. Очаква се премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов да приемат днес или утре четирима представители от групата. От срещата ще стане ясно дали животновъдите ще получат допълнително средства в най-скоро време. И ако не, каква ще е програмата им на протестите.

Основната тема в продължителния разговор със земеделския министър са били парите.

Животновъдите са поискали да им бъде изплатена разликата между получените вече 50-те процента от субсидиите и обещаните 70% от цялата сума. Те са обяснили, че голяма част от бранша е изтеглил банкови кредити, чиито размер е 70 на сто от помощта. „Теглихме заеми, които се равняват на 160 лева за животно. А министерството ни изплати по 100 лева. Как да върнем кредитите“, попита собственик на голяма кравеферма, който е участвал в днешните преговори.

„Бяхме подведени от министъра и двамата му заместници, че през октомври ще ни се изплати 70% от общата сума и затова изтеглихме кредитите на базата на това обещание“, посочи фермерът. Освен това в края на ноември животновъдите трябва да изплатят и лихвата от държавния заем за изхранване на стадата, който са получили през 2008, 2009 и 2010 г.

Министър Греков обяснил, че бюджетните  възможности на аграрното министерство са изчерпани. Той посочил, че правителството ще потърси допълнителни възможности, за да не позволи напрежението да ескалира. Димитър Греков обещал да съдейства за среща между премиера и недоволните, която да се осъществи днес или най-късно утре.

В същото време Бойко Синапов, председател на Съюза на животновъдите в България, който миналата седмица обяви, че протест ще блокира магистрала „Тракия“ на 29 октомври, не се отказва от намерението си.

Още по темата: Животновъдите удариха първа греда – разделиха се в протестите

Поне 10 000 животновъди ще блокират страната през ноември

 

 

Leave a Comment