Отговорното управления на земята – акцент в семинара на ФАО

Сред темите на тридневния форум са достъпът до земя на нуждаещите се и глобалният проблем с прехраната
семинар на ФАО

Откриване на семинара в София

Доброволните насоки за отговорно управление на собствеността на земята в областта на земеделието, рибарството и горите бе акцент на днешния семинар, който Организацията по прехрана и земеделие ФАО  към ООН  провежда в София в партньорство с Министерството на земеделието и храните. ФАО е приела специален документ в тази насока през месец май 2012 г. Ендрю Хилтън, старши ръководител Собственост върху земята, представител на ФАО, обясни, че основната цел на участниците в семинара е общият документ и съдържащите се в него насоки за отговорно управление на земята да намерят своето реално приложение в политиката както на регионално, така и на национално равнище.

Министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков откри тридневния семинара в Гранд Хотел София с думите, че подобряването на жизнения стандарт на населението чрез модернизиране на земеделието е приоритет в българската политика.

„Отрасълът формира около 5% от Брутната добавена стойност, създадена в икономиката на България. Заетите в сектора съставляват близо 19% от всички заети в икономиката на страната”, каза в приветствието си към участниците министър Греков. Той допълни, че усилията на МЗХ са насочени към използване на нови технологии и насърчаване на инвестициите в областта. Министърът бе категоричен, че настоящият семинар се явява важен импулс за подобряване на състоянието на прехраната в регионален и световен мащаб. Българското правителство е готово активно да участва в провеждане на конкретни действия за постигане на продоволствена сигурност в региона. За това е необходимо още повече да се обединят и конкретизират усилията на отделните институции, които да работят съвместно с международните и финансовите структури, гражданското общество и научната общност, обясни проф. Греков.

„Сред темите, които ще дискутираме в рамките на семинара, са въпросите, свързани с управлението на земя, собствеността и с достъпа до земя на всички, които имат нужда от нея, както и проблемите, свързани с изхранването на населението“, каза в приветствието си към участниците зам.-министър Бюрхан Абазов. Той изрази удовлетвореността си, че подобно събитие се провежда за първи път в България и обясни, че за МЗХ е чест да бъде домакин на този форум.

Leave a Comment