Учени: Панагюрското съкровище е оригинално, копията са законни

Николай Овчаров и Божидар ДимитровПанагюрското златно съкровище , което шества в изложби по света и събира възхитените погледи на публиката, е оригинално. „Има лъжи, лъжи, лъжи … за него“, заяви тази вечер в студиото на bTV проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Той, заедно с археолога проф. Николай Овчаров, оспориха напълно твърденията от предишния ден на Павел Цветанков, наследник на откривателите на ценната реликва братя Денкови. Бившият министър на културата отказа да отговаря на конкретни въпроси, свързани с обвиненията на Цветанков, с обяснението „не мога да падна до неговото ниво“.

Божидар Димитров посочи, че когато Панагюрския златен сервиз, на възраст 400 г. пр. Хр. е в Москва или в Париж, или в друг световен град на културата, местните археолози при всички положения правят оценка на неговата автентичност. Това е сигурно, най-малкото защото домакините трябва да платят застраховка за срока на пребиваването му в съответния град. Димитров посочи, че лично той, като директор на НИМ е направил друга, необичайна застраховка. Поръчал е изработването на специална кутия, която да запази непокътнато съкровището дори в случай на инцидент със самолета, в който го превозват. Кутията издържа на температура над 1900 градуса, каквато се развива при самолетен пожар.

Проф. Николай Овчаров уточни, че Панагюрският уникат няма маркировка, точно защото е оригинал. „Практиката е да се сигнират копията“, уточни той. И добави, че имитациите му се продават открито и законно.

Овчаров заяви още, че Павел Цветанков имал претенции към съкровището като наследник на откривателите му. „Той искаше ВАС да го обяви като собственик. Съдът обаче окончателно реши, че претенциите му не могат да бъдат изпълнени“, даде мотив за изявленията на Цветанков професор Овчаров.

Двамата учени поясниха още, че разликата в теглото и височината на съкровището, се дължат на полевите условия, в които 9-те съда са били измерени, когато са открити.

1 Comment

  1. осведомен каза:

    Не наричайте тия двамата подлеци ,некадърници и нагаждачи-„учени “ !Обиждате истинските учени ! Тия са толкова археолози и историци, колкото папата е главен мюфтия ! И нито един от тези аморални и крадливи натури ,все още не е професор !

Leave a Comment