Пламен Моллов: Агенцията по храните да излезе от МЗХ и да стане държавна

Стандартите трябва да се променят, а българските продукти да са автентични, смята новият директор

Пламен МолловНовият директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) Пламен Моллов иска тя да излезе от структурата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) и да стане държавна, на подчинение на правителството. Той ще настоява за това пред хората на високи постове, тъй като отговорностите на агенцията към безопасността на храната на всеки човек трябва да има дългосрочна визия при вземане на решения, заявява Моллов пред в. „Труд“. Освен това при статут „държавна агенция“ служителите няма да се притесняват и влияят от политическата конюнктура.

Пламен Моллов обръща внимание, че служителите на БАБХ  взимат най-ниските заплати в сравнение с други агенции. Отделно от това ще има и съкращения, каквито са предвидени във всички държавни институции.

Стандартите са възможно най-ниското ниво, което трябва да бъде покрито от преработвателите, смята новият директор. Спазването им се изисква по дефиниция. Според Моллов агенцията се ангажира прекалено много със стандартите „Стара планина“, а трябва да изпълнява основно функции на контрол.

Моллов обещава да се срещне с браншовите асоциации и да анализират заедно стандартите. „Иска ми се, ако те имат претенции за стандарти с името „българско“, да отговарят на автентични рецепти, а не да са междинен хибрид между автентичност на продукцията и някакви влияния на технологията“, обяснява Моллов.

Leave a Comment