Студентите тръгват на шествие на 1 ноември

Възрастен мъж донесе за окупаторите спестени от пенсии 500 лева и се разплака
Софийски университет

Снимка на Офнюз

Студенти от всичките 7 университета в София и страната, където има окупирани аудитории, ще излязат на обедно шествие в Деня на просветителите, петък, 1 ноември. Този следобед представители на протестиращите се събраха в Ректората на Софийския университет, за да обсъдят действията си. Решението им накратко: бе, че окупацията продължава.

Пак днес в Медицинския университет започна студентски референдум с въпрос „За или против окупацията на университетите сте?“ Гласуващите пускат бюлетините срещу представяне на студентски книжки и записване на имената. Председателят на Студентския съвет в МУ Николай Гешев обясни, че се наблюдава активност при гласуването. То продължава и утре от 9 до 16 часа, като преброяването на бюлетините ще бъде публично в петък от 10:30 часа.

Днес стана ясно, че ректорът на НАТФИЗ Любомир Халачев е заявил пред окупаторите, че тази форма на протест трябва да спре, в противен случай ще запечата академията. Ректорът обясни днес пред bTV, че иска във вуза да продължи учебния процес, а който иска да протестира да намери друга форма. Тази сутрин студентите от академията изнесоха спектакъл на „Раковска“. 

Емоции белязаха днешния ден на студентски протести. Ректоратът на СУ преля от хранителни запаси, след като окупаторите написаха в социалната мрежа, че имат нужда от храна. Надвечер студентите помолиха хората да спрат, защото няма къде да поберат всичко изпратено.

Възрастен мъж от Долни Лозен пристигна, за да остави на студентите спестените 500 лева от неговата и на съпругата му пенсии. Някои от младежите се разплакаха, старецът също се просълзи. „Защо плачете“, попита го тв репортер. А той отвърна: „Мъчно ми е за вас.“

Студентът от Великотърновския университет Благо Цветанов получи днес във Фейсбук страницата си грозна заплаха. В изпратеното съобщение се казва, че той ще остане без крака, ръце и уши ако продължи да участва в окупацията на зала 321. Съобщението е подадено от фалшив фейсбук профил, чиито снимки отвеждат към порносайтове, съобщи колежката на Благо Марина Братанова.

Тази вечер протестиращите студенти в София отново се включиха в традиционното шествие на #ДАНСwithme.

 

Leave a Comment