Фермерите решиха: На 6 ноември спират магистрала „Тракия“

Айде да се видим колко струваме, нахъси животновъдите Бойко Синапов

животновъди край ТрудЖивотновъдите решиха да протестират, като спрат движението по автомагистрала „Тракия“ при село Труд в 11:00 часа, сряда, 6 ноември. „Айде да се видим колко струваме“, подхвърли ядосано към колегите си Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите в България.

Около стотина души се събраха днес

между 11 и 12:30 часа при изхода на село Труд до Пловдив. „Срам ме е! Трябваше да сме две-три хиляди души сега“, обърна се към хората Синапов. „Трябва да си стегнем редиците, да се преброим и ако е нужно да си сменим председателите. Сигурно и аз не струвам, щом сме се довели до този хал“, направи си твърда самокритика Синапов.

Около половин час се обсъждаха предложения кои пунктове да бъдат блокирани. Атанас Къцов от Съединение предложи да се отиде в София пред Министерството на земеделието и храните. Фермери от района на Клисура искаха да блокират подбалканския главен път. Други от Харманли казаха, че е най-сигурно да се затвори граничния КПП при Свиленград, както и някой от двата моста на Дунав. Бойко Синапов отхвърли варианта за протест в София по две причини. Първо, там никой няма да ни забележи, и второ, бунтът ни ще се политизира, каза той. Накрая бе решено сборната точка да е отново пред Труд на 6 ноември.

Атанас Къцов

Атанас Къцов

Преди това Синапов поясни пред медиите, че председателите на няколко от

браншовите организации са сключили политически сделки

и са склонили хората да не протестират. Той отказа да назове организации и имена, но малко по-късно Пенка Христова, председател на Съюза на животновъдите, директно назова парламентьорите. По нейните думи това са Димитър Зоров – председател на Националния говедовъден съюз, Мария Степанчева от Асоциацията на биволовъдите, Танчо Колев, който е начело на Асоциацията на млеко- и месопроизводителите и семейство Коюмджиеви, за които не знаеше точно коя организация оглавяват.

Пенка Христова

Пенка Христова

По думите на Пенка Христова посочените председатели са подписали декларации в Министерството на земеделието и храните, в които искат опростяване на кредитите, раздадени за изхранване на животните през 2008-2010 г., но само за фермерите, които не са намалили броя на стадата си. „Ако това се въведе, най-бедните стопани ще трябва да плащат лихви и главница, а мощните ще бъдат освободени. Ние не сме съгласни“, заяви Христова.

На събранието присъстваше и председателят на сдружение „Тракия милк“ Пенко Налбантов, който бе солидарен с колегите си.

Малко по-късно репортерът на „АгроПловдив“ забеляза, че към откритото събрание се е присъединил и

набеденият за отцепник Танчо Колев.

Танчо Колев

Танчо Колев

Той потвърди за искането пред МЗХ, но посочи, че формата му е писмо, а не декларация. Освен това категорично отрече да е влизал в съглашателство с министерството и заяви, че е за протестите. Колев предложи недоволството да се демонстрира на две места. „Нека видим как ще премине срещата с финансовия министър Петър Чобанов в понеделник и тогава да решим“, каза той.

Подкрепеният от БСП кмет на Калофер Румен Стоянов, който е и председател на Организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце, също присъстваше на събранието. Той побърза да уточни, че не подкрепя протестите, но е дошъл да чуе какво мисли бранша.

Животновъдите се организираха за протести след като през октомври разбраха, че няма да получат 70% от субсидиите, а по-малко от 50 на сто. Днес те обясняваха, че имат кредити, чиито размер е съобразен с обещаните 70 на сто от годишните помощи. По думите им в момента са затруднени да закупят фураж за зимата. Браншът бурно протестира и срещу договореното преди години изплащане на субсидии на база брой на животните към 2009 г. „Аз направих фермата през 2010 г. и тя ми струваше 200 000 лева. Не получавам и един лев помощ от държавата. Вчера човекът, който ми продаде животните си, ми се обади да се похвали, че са му платили субсидиите за кравите. Той вече няма и една крава – и държавата му плаща. Аз имам – и не получавам нищо“, възмути се животновъдът. 

Leave a Comment