Проф. Греков: Никога не сме обещавали на животновъдите 70%

министър Греков„Никога не сме обещавали (на животновъдите) 70% изплащане на субсидиите сега. Ще ги раздадем на два транша по 50% и първият вече е факт.” Това заяви аграрният министър проф. Димитър Греков тази сутрин по bTV в отговор на въпрос, свързан с протестите на бранша, който ще започнат идната седмица. Министърът припомни, че този месец на над 14 хил. животновъди са преведени 45 млн. лв. национални доплащания.

Още 41 милиона лева ще бъдат изплатени на животновъдите по схемите за специфично подпомагане на млечния сектор през декември, информира аграрният министър. Средствата са от Европейския съюз и се отпускат на собствениците на млечни крави, овце-майки и кози-майки.

Той беше категоричен, че Министерството на земеделието и храните поддържа ежедневна комуникация с представителите на животновъдния сектор и по този начин се решават голяма част от проблемите на фермерите. „Това е един от най-трудоемките отрасли в българското земеделие и по тази причина да отглеждаш животни в България е голямо предизвикателството. Още повече когато през последните 20 години секторът беше оставен в нишата – без му се помага и без да се осъществят действия, с които хората да виждат неговото бъдеще”, изтъкна министър Димитър Греков.

Leave a Comment