От RWE попитали България: „Имате ли пари за нова АЕЦ“

„Какъв лъжец!“, възкликна Б.Борисов за Станишев, припомняйки изказването му, че „Белене“ ще струва 3.5 млрд. евро
АЕЦ "Белене" - макет

Проектът АЕЦ „Белене“ ще остане само като макет, най-вероятно

Премиерът Бойко Борисов показа днес пред журналисти писмо от немската компания RWE, която през 2008-2009 г. година преговаряше с НЕК и с тогавашното правителство за стоежа на АЕЦ „Белене“. Пет писма е изпратил бъдещият инвеститор, като в едно от тях сочи, че българското участие в „Белене“ ще е 5 милиарда евро, а на самата RWE – над 5 милиарда. „В едно от тези писма немската фирма пита: „А вие откъде ще вземете пари““, цитира наизуст премиерът. По това време България е била надолу с 500 милиона, уточни премиерът. „Какъв лъжец!“, възмути се от Станишев министър-председателят, припомняйки изказвания на лидера на БСП, че „Белене“ ще струва на държавата не повече от 3.5 милиарда. „Още тогава, през 2009 г. атомната централа е струвала 10.2 милиарда евро и той го е знаел!“, каза Борисов. Министър Делян Добрев уточни, че в едно от писмата RWE отказва да се ангажира със закупуване на оборудването, тъй като насреща няма сигурен договор с НЕК.

Писмата на RWE са били конфиденциални, но тъй като срокът за запазване на съдържанието им в тайна е изтекъл, правителството ги огласи вчера.

Депутатът Петър Димитров, който по време на кореспонденцията е бил министър на икономиката и енергетиката, възрази и каза, че RWE е имала сериозно намерение да инвестира в „Белене“ като съдружник на НЕК. За това говорело и постоянното удължаване на срока за подписване на договор за строителството. Неясните сигнали в поведението на премиера Борисов обаче отказали дружеството от проекта.

 

Leave a Comment