ДПС предлага само висшисти в агроаптеките, БСП е против засега

Има безработни агрономи, които трябва да получат шанс, смята депутатът Хамилов
Подготвените кадри са по-малко от броя на аптеките, опонира Спас Панчев

агроаптекаДепутати от ДПС настояват за законови промени, които да наложат в агроаптеките да работят само висшисти с аграрно образование.  Засега от БСП са против. Двете партии трябва да уеднаквят позициите си през идващата седмица, когато в Комисията по земеделие и храни ще се разглеждат измененията в Закона за защита на растенията, съобщава в. „Преса“. След 10 ноември законът трябва да влезе за обсъждане и в пленарна зала.

Позицията на ДПС е, че с това изискване ще се даде шанс на безработните агрономи, които са инвестирали в образование 6 години и не могат да приложат знанията си в практиката. Освен това, според Хами Хамиев, който внася предложението,  в аптеките се продават препарати, които могат да предизвикат съществени здравословни проблеми. Ако не се използват както трябва, те могат да навредят на хората, животните и околната среда, мотивира се той. Хамиев обяснява, че в момента химикалите се продават предимно от хора, които нямат нужния ценз.

Спас Панчев от страна на БСП е против, защото в страната има твърде много агроаптеки и ако се постави това изискване, няма да се намери нужния брой висшисти с образование в сферата на аграрните науки. Панчев смята, че в аптеките могат да работят хора, които са завършили специализирани курсове по растителна защита и през определен период преминават опреснителни курсове.

Според сега действащия закон, в агроаптеките трябва да има поне един продавач-консултант с висше образование, който да присъства при продажбите и да дава консултации на клиентите. Законът дава възможност това да бъде управителят на търговската фирма. В случай, че фирмата има клонове на няколко места, а също и в различни градове, няма как управителят да спази функциите си на консултант висшист.

 

Leave a Comment