НАЗ обясни декларацията си в подкрепа на животновъдите и студентите

Договореностите между премиера Пламен Орешарски и организацията на зърнопроизводителите не са спазени в 3 пунктаАнгел Вукодинов

На пресконференция днес Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обясни причината за публикуването на декларацията, с която сдружението се обяви в подкрепа на протестите на животновъдите и студентите. Председателят Ангел Вукодинов посочи, че НАЗ се опитва да работи диалогично с ръководствата на МЗХ и с Правителството, съобщават медиите. Председателят припомни, че от НАЗ са провели две срещи с премиера Пламен Орешарски – на 8 август и на 1 октомври. Срещите са завършили с подписването на документ – протокол в 10 точки. „Договореностите не се изпълняват“, констатира председателят. Ангел Вукодинов направи това изявление пред „АгроПловдив“ още на 25 октомври, но тогава то не бе съгласувано с разширения Управителен съвет на организацията.

Критиките на НАЗ са, че в бюджетната комисия на парламента са гласували на второ четене текст от ДОПК, касаещ обратното начисляване на ДДС за зърнопроизводството и за техническите култури, който съществено се разминава с договорените условия в три точки. Първата е, че промените се въвеждат от 1 декември т.г., а не от 1 януари 2014 г. Второто разминаване е, че вместо обратното начисляване да се приложи за две години, неговият срок ще е до края на 2018 г. Третото е в липсата на гаранции, че възстановяването на ДДС ще става в рамките на 30 дни.

В пресконференцията участваха председателят на НАЗ Ангел Вукодинов, зам.-председателят Радослав Христов и членовете на УС Дамян Христов и Александър Александров, както и изпълнителният директор Наталия Тодорова.

Leave a Comment