30-милионният заем на Пловдив отива във Върховния административен съд

Венцислав КаймакановОбластният управител Венцислав Каймаканов ще обжалва пред Върховния административен съд решението на Административен съд – Пловдив, с което магистратите отказаха да разглеждат 30-милионния заем.

През септември областният управител на Пловдив оспори пред съда решението на Общинския съвет за отпускане на заема. 30-те милиона лева са предвидени за строителството и ремонта на няколко инфраструктурни обекти в града. Пловдивският административен съд прие, че общинското решение не представлява административен акт, тъй като не засяга ничии интерес или правна сфера  и поради това не подлежи на контрол нито от областния управител, нито от съда.

В прессъобщение от областната управа обръщат внимание, че две години по-рано Административният съд се е произнесъл по идентично оспорване на решението за поемане на дългосрочен общински дълг, взето от предходния общински съвет. Тогава съдът е приел, че е в правомощията му да го контролира и тази позиция е потвърдена и от Върховния административен съд с решение по адм. дело № 12573/2011 г.

Спирането на заема от Каймаканов предизвика няколко протеста от жителите на квартал Коматево, които от години чакат ремонта на „Коматевско шосе“, както и сред бизнеса от район „Северен“ на Пловдив, където е предвидено изграждането на ново трасе.

 

 

Leave a Comment