Опазване на старите породи и народната трапеза – темата на АУ днес

Аграрен университетОпазване на автохтонните (старите) породи животни, на традиционните ястия, местните общности и екосистемата – това ще е темата на международна работна среща в Аграрния университет (АУ). Тя започва днес от 11 часа в аудитория 3 и ще продължи до 14 часа.

Организатори на форума са  Българско дружество за опазване на биологичното разнообразие СЕМПЕРВИВА, Аграрен университет – Пловдив, Slow Food Foundation for Biodiversity.

Основните акценти в работните среща са международният опит в тази сфера и добри практики от България, дискусия за нова политика за съхранение на агробиоразнообразието от местни породи чрез опазване на гастрономически традиции и природосъобразен поминък и други.

Лекторите на форума ще бъдат проф. Васил Николов, изпълнителен директор на ИАСРЖ, Микеле Румиц, Италия, Slow Food Foundation for Biodiversity, д-р Атанас Вучков от катедра „Животновъдни науки” в АУ и Асоциацията за автохтонни породи кози в България, проф. Алекси Стойков от АУ, Десислава Димитрова – Слоу фууд България и адв. Ивана Мурджева – Сдружение „Традиции и предприемачество в земеделието”, Кантора „Вино”.

Накрая на работната среща са предвидени дискусии и дегустации.

 

 

 

 

Изложба на постери, представящи примери от различни страни за взаимовръзки между автохтонни породи и специфични продукти

Дегустация на специфични продукти от различни породи.

 

Leave a Comment