Банките склонни на отстъпки за предсрочното погасяване на кредитите

Банкерите склониха таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити да отпадне по всички новите и вече действащите договори. Условията им са обаче кредитът да бъде погасен със собствени средства, а не чрез рефинансиране, съобщава Дарик.

Това е било решено на работна среща преди около седмица, на която авторите на новите текстове в закона за кредитните институции и представители на банките са се договорили за това.

Банките склонни на отстъпки за предсрочното погасяване на кредитите

Банките склонни на отстъпки за предсрочното погасяване на кредитите

Законотворците щели да отстояват погасяването да може да става и чрез рефинансиране, а не само чрез собствени средства. По думите им това засилвало конкуренцията между банките, а и клиентите нямало да са принудени да правят допълнителни разходи.

Банките били склонни да приемат отпадането на таксата за предсрочно погасяване, но при условие, че е със собствени средства, съобщава „24 часа“. Такъв текст има и в проектодирективата на ЕС, според който таксата за предсрочно погасяване на ипотечни кредити се премахва изцяло или е минимална.

Банкерите били склонни да приемат това, но са на мнение, че премахването изцяло е неразумно, защото са планирали връщането на парите за 20-30 г., а не за 2 седмици например.

Идеята да отпаднат всички такси за физическите лица и новата методика за изчисление на лихвите ще важат само за новите кредити.. Не е изключена напълно и възможността да се даде срок, в който банките да преобразуват лихвите и по старите договори.

Именно въпросът как да се изчисляват лихвите по кредитите е един от най-спорните, по които власт и банки не са стигнали до единодушие.

Предложението на управляващите е лихвата по кредитите да се формира от пазарен индекс като „Юрибор“ или „Софибор“ и фиксирана надбавка, която да не се променя през целия срок на договора. Така той щял да е прозрачен и да може да се следи от всеки, съобщава Дир. бг.

Според присъствали на срещата банкери не приели с охота идеята за ползване на пазарен индекс. Те поели ангажимент да помислят и да направят свое предложение за формула и методика за изчисление на лихвата.

Leave a Comment