Китай няма да прави електробуси в Брезник

Преди близо година беше подписан учредителен договор на „Авто груп моторс“ между китайската BYD и българската „Булминерал“, според който в град Брезник край Перник ще се строи проект за завод за сглобяване на електрически автобуси.
В началото на март българският партньор съобщава, че първата бройка вече е готова и изпратена за тестове в Холандия, където се намира европейското подразделение на компанията, пише „Капитал Daily“.
Необичайно дългото отлагане на регистрацията на смесеното дружество обаче поражда съмнения дали няма промяна в плановете. Единадесет месеца по-късно вече е ясно, че автобусите на BYD няма да носят надпис Made in Bulgaria. Това се разбра индиректно от изказване на висш служител на BYD наскоро.

Китай няма да прави електробуси в Брезник

Китай няма да прави електробуси в Брезник

Според договора двете дружества е трябвало да създадат смесено предприятие с по 50% участие, а заводът е трябвало да има месечен капацитет за производство на 40 до 60 автобуса. Китайската компания дори е планирала да изгради и технопарк, като инвестицията в двата проекта се оценяваше на 135 млн. евро.

Преди няколко месеца обаче стана ясно, че изграждането на завода край Брезник върви към провал. Шансовете в Брезник да започне производство на електробуси вече на практика са нулеви. На панаира Busworld в Белгия преди две седмици управляващият директор на BYD Europe Ишбранд Ху е обявил, че китайската компания планира да изгради завод за сглобяване на автобуси в Европа заради големия успех на тестовите програми в редица страни. Това обаче, което Ху не е споменал, е България като избрана локация.

Според официалното съобщение на сайта на BYD все още не е взето решение къде да бъде разположен заводът, като се обмислят няколко страни, които са близо до пазарите на компанията и имат квалифицирана работна ръка. Проектът на BYD в Брезник няма да се реализира, потвърди управителят на „Булминерал“ Александър Усачов за „Капитал Daily“. По думите му българската фирма в момента работи по друг проект с френски и италиански компании, в който на по-късен етап би могла да се включи и BYD.

Leave a Comment