Скок с 0,5% в промишленото производство за година

Промишленото производство през септември се е увеличило с 0,5% спрямо същия месец на миналата година, сочат данните на националната статистика. На месечна база обаче е регистриран спад от 0,1 на сто.
За година по-значим ръст се отбелязва в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1,9%, и в преработващата промишленост – с 1,8%, докато в добивната промишленост има снижение от 11,2%.

Скок с 0,5% в промишленото производство за година

Скок с 0,5% в промишленото производство за година

По-значително увеличение спрямо предходната година в преработващата промишленост се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил без облекло – с 21,7%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с 18,9%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 16,6%.
В сравнение с август най-голям спад има в добивната промишленост – с 3,1 на сто, следван от преработващата промишленост – с 0,1%. При производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено увеличение от 1,6%.

По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при производството на химични продукти – с 14,4%, производството на електрически съоръжения – със 7,7%, производството на тютюневи изделия – със 7,5%. От НСИ отчитат увеличение при производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 8,6%, производството на машини и оборудване с общо и специално предназначение – с 5,7 на сто.

Leave a Comment