Опасният бизнесмен Георги Гергов

Притежанията и загубите му: Панаир, телевизия, сайт, вестник – и в обратен ред

Георги ГерговДнес, 7 ноември, бе съобщено, че Нова българска телевизия е спряла излъчвания, а журналистите и администрацията са получили заповеди за освобождаване.

Новината предизвика въпроса: А панаирът?

От влизането на Георги Гергов в Международен панаир Пловдив, компанията върви на заден ход.

Има данни, че от тази година Пловдивският панаир е спрял да си плаща членския внос към UFI – Световната асоциация на панаирната индустрия, чиито член е от 1933 година. След 80 години участие в най-престижното сдружение, панаирът се е отписал. Поне такива са данните към днешна дата. Запознати потвърдиха, че на предстоящия конгрес на UFI, който ще се проведе от 13 до 16 ноември в Сеул, в списъците не фигурира български представител, което потвърждава подозрението. Досега най-често Христина Колева, сестрата на Георги Гергов, е участвала на ежегодните конгреси на световната панаирна асоциация.

Под управлението на Георги Гергов

служителите на панаира са намалели 3-4 пъти.

В края на 2006 г., когато бизнесменът влезе като дребен съдружник в Международното изложение, персоналът е наброявал около 300 души, като в предишните години е стигал и до 650 души. В момента те са твърдо под 100. Последното съкращение бе преди два дни, когато на трудовата борса се озоваха 57 човека. В някои дирекции е направено огромно орязване на щатовете. Преди публично-частното партньорство с Гергов журналистите си спомнят, че в пресцентъра са работели поне 6 човека, докато сега ( и от години) работи само един.

В годините на Георги Гергов

бяха съборени бившата австрийска палата – №12 и палата №20,

която бе на Научно-техническия съюз и в която се помещаваше и Пловдивската стокова борса.

Зад езерото се намираше приемната на Министерството на външната търговия и на Търговско-промишлената палата. Днес тях ги няма, а на това място е консулството на Русия. Въпросът е как държавата е разрешила нейно представителство да бъде заличено за сметка на консулство с консул Георги Гергов.

Един от най-големите провали на Международния панаир е

закриването на Пролетния – на потребителски стоки и технологии.

В продължение на 40 години майското изложение бе успяло да се наложи, но през 2011 г. панаирната управа реши, че повече няма да има Пролетен панаир. Заради изключително слабия интерес от страна на изложителите през 2010 г., панаирът взе решение да спре окончателно тази изложба, бе обяснено от компанията. Част от тематични пролетни прояви бяха изместени към „Винария“ и други изложби.

Спря и „Импресия“ – изложбата на изкуството, чието първо издание бе през 1997 г.

Спряха Пролетното и Есенното договаряне между производители на стоки от леката индустрия и търговци.

Много отдавна, но пак след влизането на Георги Гергов в панаира,

спря и Коледният базар.

Обичайно той стартираше в началото на декември, а в дните преди Рождество Христово, двете палати, в които се провеждаше, се пукаха по шевовете.

Международното „Феър мото шоу“ е една от малкото нови прояви в Международния панаир, които са организирани след придобиването му от пловдивския бизнесмен.

Виенският павилион е една от малкото придобивки на изложението, които са създадени в последните години.

Броят на изложителите и на посетителите на проявите от години е в низходяща посока. Вече данните, които се съобщават на церемониите по откриването на поредните изложби, са под голям въпрос. За миналогодишния Есенен технически панаир например бе обявено, че е рекорден като заети площи и брой изложители, и това смая най-вече участниците в изложбата. Те знаеха, че са по-малко, виждаха го и в същото време слушаха тържествената реч на премиера Борисов, който обяви изложението за „рекордно“. В петък следобяд, предпоследният панаирен ден, когато трябваше да гъмжи от посетители, алеите бяха пусти като при евакуация. За тазгодишният Технически панаир през септември, пиарите показаха, че са си взели поука и обявиха по-реалистични данни.

Но на фона на огромния кредит, изтеглен от Панаира, и малкото добрини за изложението, направени в годините на Гергов, стават нищожни. На 10 юни 2010 г. пловдивската компания подписа договор за комбиниран банков кредит с УниКредит Булбанк. Той е в общ размер на 14 700 000 евро. Сумата е разделена по следния начин – кредитът за стандартен лимит е до 2 200 000 евро, за револвиращ лимит (тегли, когато иска в произволен размер до определената сума, погасява и пак тегли) е до 11 500 000 евро, а за нереволвиращ лимит е до 1 000 000 евро. Сроковете на изплащане на линиите са за стандартния кредит до 20 май 2014 г., за реворливащия до 30 юни 2013 г., а за нереволвиращия до 30 юни 2014 г.

Обобщението за панаирните инициатива на Георги Гергов могат да бъдат обобщени и така:

Той купи телевизия „Евроком България“ на 12 септември 2008 г., тоест преди малко повече от 5 години. А на 7 ноември тя спря да съществува под второто си име Нова българска телевизия.

На 13 февруари 2012 г. излезе последният брой на панаирния вестник „Новият глас“. Първият му брой бе на 12 май 2009 г., така че печатното издание не успя да навърши и три години преди да се спомине.

Гергов стартира сайта „Нов глас“ малко след едноименния вестник. Ако опитате да влезете в този сайт сега, ще видите последното водещо заглавие, което е от 7 септември 2013 г.: „5000 социалисти качиха Копривките“.

Вече твърде много журналисти от Пловдив, които бяха привлечени от изданията на Георги Гергов, останаха без работа. Броят им е поне 60. Твърде много хора, които намираха препитание и се трудеха в панаира останаха без работа.

През декември 2006 г. Георги Гергов стъпи в Международен панаир Пловдив с помощта на тогавашния кмет на Пловдив Иван Чомаков и на правителство на левицата, с премиер Сергей Станишев и икономически министър Румен Овчаров. Гергов и община Пловдив станаха съсобственици първо в „Пълдин туринвест“, а после придобиха 33.91% от Международния панаир и там станаха съдружници на държавата. В „Пълдин туринвест“ в началото Гергов е притежавал 25%, а общината 75%. В момента пропорциите са обърнати и Гергов държи 75 на сто. Дялът на държавата от 66% през декември 2006 г., сега е около 49 на сто. Трайчо Трайков, икономически министър от правителството на Бойко Борисов опита по съдебен път да обяви за нищожна сделката за панаира в съда, но не успя. 

 

1 Comment

  1. ДИМИТЪР ДИМИТРОВ каза:

    От 2006г до сега мина доста време. Ставате журналисти с активна позиция чак след като загубите „комата“.Тези 60 журналисти, които загубиха работата си, не са ли същите онези журналисти които хвалеха Гергов за красивия и променен вид на Панаира – те са.
    Всичко което пише е верно. Дори не е и половината от поразиите на Гергов.
    Работата е тем, че „гаргата като огладнее – пее като славейче“.
    Някъде там дълбоко в съзнанието ви има нещо сбъркано и всичко което правите е плод не на съвест а на отмъщение.
    Журналисти – пфууу…..
    P.S. Надявам се че като заспите, не се виждате в кабинета на Гергов.

Leave a Comment