Бойко Синапов – овчарят юрист, който води метежа

Той е оратор, говори ясно и точно. Животновъдите му вярват. Ако протестът им успее, голяма част от успеха ще носи неговото име

Бойко СинаповБойко Синапов – овчарят юрист, води протестите на животновъдите. До къде ще стигнат те и какво ще отвоюва от държавата браншът, е въпрос, чиито отговор се пише и допълва всеки ден. И част от отговора е в самия Синапов. Той определено е роден за водач.

Ако присъствате на събиране на недоволните животновъди, веднага ще разпознаете Бойко сред тях. Около него има доста хора, които го слушат, допълват и се ентусиазират.

Бойко Синапов казва: „Срам ме е!

Оставихме се да се подиграват с нас! Нищо не постигнахме!“ „Колеги, да си прегледаме редиците и да се видим колко струваме! Да си видим председателите и да ги сменим ако трябва! Аз също съм за критика, след като се докарахме до тук!“

Докато говори, Бойко отсича думите с лявата ръка. Прави ги като точни стрели и ги пуска във въздуха. И продължава да Бойко Синаповстреля с патос: „Загинат ли животните, загиваме и ние! Ще се оставим ли курбан на министерството? Няма ли да се борим! Толкова ли струваме?“

Синапов е на 44 години. Казва за себе си, че е потомствен овцевъд. Прадядо му имал две стада с овце, с които е обикалял от Бяло море до Смолян и обратно. Родителите му също са били животновъди. Той е роден в Неделино на 31 януари 1969 г., но от 1972 г. семейството му се е преселило в село Балабаново до Момчилград. Завършил е Техникума по селско стопанство в Садово и е започнал работа в АПК-то на Момчилград. Още в началото на 90-те години обаче си създава фирма и

открива два нощни бара в Момчилград и в Кърджали.

Четири години по-късно, уморен от битки с групировките и мафията, решава да продължи тежкото, но почтено занимание на фамилията си – овцевъдството. И така през 1998 г. купува от наследството на АПК овчарника, в който са работели Бойко Синаповродителите му. През 2000  г.  е започнал с 200 овце. В момента притежава 1000 овце и 150 крави. Междувременно е успял да завърши и право във Великотърновския университет. Още преди ГЕРБ да спечели изборите, става член на партията. Изобщо не крие, че се познава с Бойко Борисов и че са дори приятели. Но веднага добавя, че в тези протести няма никаква политика. „Ние се борим за хляба си“, казва той. „Ние сме поставени на колене от политиката на това правителство спрямо животновъдите. Ние фалираме, ние колим животните, ние искаме това да се промени. Искаме да покажем, че не сме стадо.“ Синапов е оратор. Изразява се просто, ясно и тъй като всяка дума е истина, хората са готови да го следват.

Сряда, 6 ноември, бе драматичен ден за животновъдите. Те се събраха на протест до село Труд и докато даваха изявление пред медиите се оказаха обкръжени от полиция. Силовото министерство демонстрира по най-показния начин превъзходството си. Първо, изведнъж полицейските сирени разцепиха въздуха и прекъснаха разговорите. После по шосето започнаха да пълзят един след друг камиони и автомобили на МВР. Те се подредиха на шосето, образувайки верига, която ставаше все по-дълга и дълга.

Демонстрацията направо хипнотизира фермерите.

Бойко Синапов„Та те са повече от нас“, възкликна изумен един от тях. Полицаите слязоха от автомобилите и застанаха обърнати към групата. Това си беше истинско сплашване и то със сигурност разколеба мъжете, които се бяха събрали.

Тогава Бойко Синапов взе светкавично решение. „Колеги“, обърна се той към настръхналата група животновъди. „Нашият протест е мирен! Нашите искания са справедливи! Полицията си върши работата! Това е нашата полиция. Тя е толкова наша, колкото е и на тези, които ни управляват. Сега, нека се съберем. Не мога да ви кажа какво ще се случи, но ние няма да се отказваме. Възрастните и майката с детето да минат най-отзад. Така. Тръгваме колеги!“

Наистина не е ясно какво щеше да се случи, ако нямаше толкова много камери и фотоапарати, и журналисти, които предаваха по телефоните си на редактори, които пишеха и публикуваха веднага.

Бойко Синапов поведе групата точно срещу редицата полицаи с вдигнати щитове с ясното послание: „Няма да минете!“ Трябва да му се признае на Синапов, че е и стратег, и тактик, въпреки че не е сигурно, че точно той измисли това, което последва. Както вървяха напред и право към полицейската стена, изведнъж мъжете от първата редица се обърнаха наляво и се засилиха към другото шосе, което бе на 100-150 метра настрани. Тези, които бяха назад, бързо схванаха новия план и също хукнаха към другото шосе. Започна бясно прескачане на мантинелите – на едната, а после и на другата. Полицаите изглеждаха комични в недоумението си. Те не бяха готови, не бяха предвидили този завой, объркаха се. И честно казано, гледката бе прекрасна. Така животновъдите просто превзеха една височина в тази битка. Всъщност превзеха едно шосе. Вярно, не беше това, което си бяха наумили, а друго. Приличаха на опълченци, които са надвили, макар и за малко, една въоръжена армия. Но бяха доволни. В следващата минута отново се оказаха обкръжени от прегрупиралите се полицаи и затова седнаха да блокираното шосе, за да обмислят следващата си стъпка.

Няма да повтаряме отново какво се случи тази сряда.

Това, което стана, бе на ръба на произвола.

Блокирането на магистралата бе осуетено дори с риска от ПТП-та на аутобана. Защо на над 200 животновъди не бе разрешено да спрат движението на магистрала „Тракия“, е отделен въпрос. Акцията на полицията постави на изпитание всички шофьори на пътя за София. Защото ако намерението на животновъдите да блокират магистралата бе изпълнено, шофьорите щяха да бъдат предупредени по процедурата, която гарантира тяхната безопасност. Но тъй като властта не разреши тази протестна акция, безопасността отиде на кино. Защото фермерите, които решиха да надхитрят полицията, спираха няколко пъти в аварийната лента, следвани от автомобили и мотори на МВР. А това наистина създаде опасност за движещите се по магистралата коли и камиони.

В петък животновъдите отново се събраха, този път на граничния пункт Капитан Андреево и отново човекът, който ги водеше, беше Бойко Синапов. Те спряха на два пъти движението при КПП-то. После се уговориха идната сряда

да поемат към София

и да се съберат пред Министерството на земеделието и храните. Наистина, само техният протест липсва в момента на столицата.

В последните 20 дни най-напред министерството на земеделието ясно каза, че няма пари за животновъдите. После министерството на финансите го повтори. Вчера обаче управляващите за пръв показаха, че има слабо пропукване в гарда на правителството. Премиерът Орешарски за пръв път призна, че има проблем с този бранш като каза: „Изключително сериозни сме към проблема на животновъдите“. Земеделският министър го допълни с думите, че е насрочил заседание на консултативния съвет за  вторник, „за да решим какво може да се направи в рамките на сегашния бюджет“.

Животновъдите в страната са над 460 000. Само 200 участваха в досегашните протести. Макар и малко на брой, те показаха, че са решителни „като шепа спартанци под сганта на Ксеркса“. Водеше ги Бойко Синапов – овчарят юрист.

 

 

Leave a Comment