12 часа протест на животновъдите пред МЗХ, в 13 – Консултативен съвет вътре

Протестиращите са подготвили декларация – споразумение с 13 точки, Синапов не е поканен да участва в съвета

Бойко СинаповВ 12 часа днес ще започне протест на животновъдите пред Министерството на земеделието и храните (МЗХ) . Миналата седмица те бяха решили, че митингът им в София ще е в сряда, 13 ноември, но след като МЗХ обяви, че свиква Консултативния съвет по животновъдство с ден по-рано, протестът също бе изместен напред.

Бойко Синапов съобщи, че браншът е подготвил декларация-споразумение с 13 точки. „Ако министърът сложи подписа си, че ще изпълни исканията ни, няма да протестираме“, обясни тази сутрин пред „АгроПловдив“ един от водачите на протеста – Бойко Синапов, председател на Асоциацията на животновъдите в България. Първа точка в декларацията е изплащане на остатъка до 70% от националните субсидии. Пред октомври министерството преведе 50 на сто от тях при предварително договорени през юли т.г. 70 процента. Това отприщи протестите на животновъдите на 6 и 8 ноември. Бойко Синапов каза още, че не е поканен за участие в Консултативния съвет по животновъдство, който ще започне в 13 часа днес в Големия колегиум на министерството.

Консултативният съвет по животновъдство днес ще е открит за медиите, които са поканени да присъстват и да зададат въпросите си в 13.00 часа,

Сред посочените от пресцентъра на МЗХ теми за обсъждане ще са финансовата рамка за 2014 г. за направление животновъдство, възможностите за трансформиране на кредитите в субсидии за действащите животновъди, контролът върху производството на фуражите и ценообразуването им, както и  промяната в организацията за изпълнение на Държавната профилактична програма.

 

 

Leave a Comment