Депутатите трябва да гласуват днес на първо четене Бюджет 2014

Ако се събере кворум, днес в парламента депутатите трябва да гласуват на първо четене Бюджет 2014 г.
В него се предвижда от догодина минималната работна заплата, съответно и майчинството през втората година, да бъдат 340 лева. Детските надбавки за първо дете ще запазят размера си от 35 лева на месец, но за второ ще се вдигнат на 50 лева.

Депутатите трябва да гласуват днес на първо четене Бюджет 2014

Депутатите трябва да гласуват днес на първо четене Бюджет 2014

Максималният осигурителен доход ще се увеличи с 200 лева – до 2 400. От 1 юли ще бъдат индексирани всички пенсии с три на сто, като средната пенсия ще надхвърли 300 лева. Стажът и възрастта за пенсиониране остават непроменени.
Догодина се очаква икономиката ни да отбележи ръст от 1,8 на сто. С този процент ще бъде и инфлацията догодина, както и дефицитът в държавната хазна, съобщава Дарик.
В същото време страната ни ще увеличи дългът си, като той може да скочи най-много до 18 млрд. лева.
Управляващите запазиха текста, според който в края на декември догодина резервът не трябва да бъде по-малко от 4,5 млрд. лева.
За да се подпомогне икономиката, ще се разчита основно на износа, както и на подобряването на бизнес средата.
Правителството ще продължава да разчита на програмите, свързани с европейско финансиране, а от друга страна е заложена публични инвестиции с програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, за която е отделен ресурс в размер на 500 млн. лв., който ще отиде предимно за капиталови инвестиции.
Предвиждат се и допълнително 100 млн. лева за образование. В същото време от бюджетите на министерствата и общините ще бъдат задържани 5 % като буфер.

Leave a Comment