НАП: До декември спира авансовият данък върху наеми и хонорари

Национална агенция по приходите в ПловдивНе се удържа авансов данък върху доходите по извънтрудови правоотношения и от наем, платени през четвъртото тримесечие на 2013 година. За тях съответно не се попълват данни в декларацията за дължими данъци по чл. 55, ал. 1 от Закона за данъците върху доходите на физически лица (образец 4001). Това изрично е записано в закона, напомня НАП Пловдив.

От приходната агенция съобщават, че са установили много случаи, в които на физически лица, на които са изплатени доходи по граждански договори през октомври и ноември, неправилно е бил удържан авансов данък. Затова от НАП призовават платците на доходи да обърнат внимание на законовите изисквания. В случай, че данъкът е вече удържан, съветът на данъчните експерти е парите да бъдат върнати на физическите лица, а сметките за изплатени суми и служебните бележки към тях, да бъдат преиздадени. Междувременно от Агенцията започват масова информационна кампания чрез електронната поща сред платците на доходи.

От НАП напомнят още, че авансов данък за четвъртото тримесечие не дължат и физическите лица, които сами определят и внасят дължимия авансово данък. Това са физически лица, които през четвъртото тримесечие са придобили доходи, например в качеството си на наемодатели на други физически лица, както и нотариуси, адвокати, стоматолози и други самоосигуряващи се лица.

 

Leave a Comment