Пчела върху кошер от гранит – най-новият монумент на Пловдив

Единственият в страната паметник на най-полезното насекомо бе открит днес в Пловдив
паметник на пчелата

Райна Петрова и Георги Тодоров откриха паметника

Паметник на пчелата откриха днес в Пловдив председателят на пчеларско сдружени „Акация 1899“ Георги Тодоров и кметът на район „Централен“ Райна Петрова. Той представлява кошер от гранит със сребриста пчела. Пчелари от сдружението, ученици от клуб „Екокултура и пчели“ и граждани почетоха празника.

Пловдивските пчелари са първи в страната, а може би и в Европа, които решиха да поставят на подходящ пиедестал едно от най-трудолюбивите и полезни за живота на земята насекоми – пчелата. Идеята е хрумнала преди година на Георги Тодоров (93 г.), който освен председател, е и сред най-възрастните пчелари не само в Пловдив, но и в страната. Дали заради ведрия си характер или заради любимия хранителен продукт – меда, бай Георги изглежда като 75-годишен мъж, който се радва на добро здраве.

„Пчелата е символ на нашия труд. Много насекоми има на земята, но единствено при медоносната пчела нейната храна служи за храна и лекарство на хората“, обясни с прости думи своеобразната възхвала към медоноската – този паметник, бай Георги. В словото си при откриване на монумента, той отбеляза, че към кандидатурата на Пловдив за европейската столица на културата 2019, се добавя още един аргумент – този оригинален кошер с пчела.

Паметникът е по идея на най-възрастния пчелар бай Георги Тодоров

Паметникът е по идея на най-възрастния пчелар бай Георги Тодоров

Кметът на район „Централен“ Райна Петрова пък разказа, че когато преди няколко месеца представила проекта за уникалната скулптора пред кмета на града Иван Тотев, той с удоволствие се приобщил към идеята. „Поднасям ви поздравите му. Той не може да дойде, тъй като в момента тече сесия“, предаде Петрова. Тя пожела на земята да има винаги пчели, защото „те са там, където природата е чиста, а сърцата са добри“.

Паметникът е направен с дарения на Неделчо Неделчев от Пловдив, Петко Пенчев от Сливен, братя Кисьови от Пловдив и други спомоществователи, в това число и Райна Петрова.

От западната страна на „бижуто“ е издялана мисълта на Алберт Айнщайн, която гласи: „Ако пчелите изчезнат от лицето на земята, на Човечеството ще останат само 4 години живот. Без пчели няма опрашване, няма растения, няма живот, няма човек.“

Leave a Comment