Остър дисбаланс между парите за животновъди и растениевъди откри ДФЗ

1.7 милиона евро ще бъдат раздадени по европейската програма за Югоизточна Европа Agro Start
Атидже Алиева-Вели.

Атидже Алиева-Вели.

Остър дисбаланс между средствата, които се отпускат за животновъди и за растениевъди откри в новият зам.-директор на държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) Атидже Алиева-Вели. Тя участваше с презентация на днешния Български икономически форум, който се провежда в х-л „Шератон“ в София. Вели уточни пред „Инвестор“, че се работи активно с управляващия орган по Програмата за развитие на селските райони за компенсиране на този дисбаланс в новия програмен период. „Ще бъде обърнато внимание и на малките и средни предприятия в селското стопанство, за които ще има тематична програма“, каза още Вели.

Новият зам.-шеф на фонда информира участниците във форума, че от 18 ноември ще започне прием по мярката за подпомагане на млади фермери. По програмата ще бъдат раздадени 10 млн. евро, или по 25 хил. евро на фермер. От мярката могат да се възползват хора до 40-годишна възраст, които сега стартират своята селскостопанска дейност. Крайният срок за приемане на документи по програмата е 21 декември 2013 година.

По време на икономическия форум беше представен и слабо известният проект – Agro Start. Той е с европейско финансиране и цели подобряването на конкурентоспособността на селското стопанство в Югоизточна Европа. По тази програма са заделени 1,7 млн. евро, които трябва да бъдат разпределени в периода декември 2012 -декември 2014 година.

В проекта участват 12 организации от седем държави – България, Румъния, Гърция, Италия, Словения, Албания и Македония.

Анализите са показали идентични проблеми в тези държави – малък пазар, голям брой млади хора, които напускат родината и липса на нови технологии, коментира още Митревска. Именно затова и една от целите е да бъде окуражено навлизането на нови технологии в селското стопанство. По проекта се споделят добри практики между държавите, прави се връзката с научни организации, както и се оказва техническа помощ.

Leave a Comment