Панаирът излиза от забранителния списък за продажби

ВМЗ-Сопот дължи на НАП 60 млн. лв., 900 работници ще бъдат съкратени, заплати – чак след приватизацията, каза в Пловдив Симеон Дянков

П

Симеон Дянков

Симеон Дянков

МС е внесъл предложение за промяна на Закона за приватизация и следприватизационен контрол в парламента. Това съобщи днес в Пловдив финансовият министър Симеон Дянков. Той беше в града, за да направи първа копка на детска ясла и детска градина за 5 милиона лева, които ще се строят с бюджетни пари. Финансовият министър пристигна под тепетата часове след като правителството одобри отпускането на 30 млн. за изграждане на детски заведения в големите градове в страната.

Относно Панаирът Дянков уточни, че държавата не може да участва пълноценно в управлението на дружеството, тъй като делът й е под половината – 49.63%. От години Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, което е принципал на изложението, не е получавало дивиденти от печалбата. В края на миналата година бяха цитирани достоверни източници от правителството, според които държавата ще предложи на търг акциите си на Българската фондова борса.  Ако това се случи, пловдивският панаир ще трябва да стане прозрачен – като приходи, разходи, печалба по тримесечия, активи, пасиви и други. Компанията трябва да споделя информация за евентуални инвестиционни намерения, за продажби и кредити.

Основната тема, разисквана от Симеон Дянков пред медиите в Пловдив, бе ВМЗ-Сопот. Той съобщи, че държавата няма да отпусне средства на предприятието. „То дължи 60 милиона лева само на НАП и аз няма да позволя тази агония да продължи“, каза финансовият министър. ВМЗ има 80 кредитора, два от които са поискали заводът да бъде обявен в несъстоятелност. Решението на съда за искането на първия кредитор ще излезе на 18 февруари. Синдикатите нямат интерес да мъчим преговорите, уточни финансистът. Той посочи, че според правителството 900 души от оръжейния гигант трябва да бъдат съкратени. Синдикатите настоявали те да са 500.

 

Leave a Comment