Ексклузивно: 78 млади фермери на пост тази нощ пред фонд „Земеделие“ в Пловдив

Утре в 9:00 започва приемът на документи по мярка 112, а парите ще стигнат едва за 400 проекта за цялата страна
Живеем в абсурдна държава, коментираха гневно будуващите
млади фермери от Пловдив пред фонд Земеделие

Младите фермери от Пловдив ще будуват пред фонд „Земеделие“ тази нощ

78 млади фермери от Пловдивска област са заели позиции пред вратите на фонд „Земеделие“ на бул. „Цар Борис III“ 20 А и ще прекарат тази нощ на открито. Утре започва приемът на документи по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“, чиито краен срок кой знай защо изтича чак на 20 декември. За всеки един от чакащите е пределно ясно, че още в първите часове на деня капацитетът на мярката ще бъде изпълнен. Бюджетът на скандалната №112 е едва 10 милиона евро, а максималната сума, предвидена за един проект е 25 000 евро. Практиката показва, че почти всички кандидати се целят в максимума, а това означава, че едва 400 млади фермери от цялата страна ще успеят да се класират. Средно аритметично в една областна дирекция (от всичките 28 в страната) имат шанс едва 14 проекта.

Първият, който е застанал пред дверите на областната дирекция на фонда, го е направил в 8 часа сутринта в неделя, 17 ноември. Същият в момента е „деловодител“ – записва всеки новопристигнал. Не се знае утре до 9:00 часа, когато започва работния ден на администрацията, колко кандидати ще се подредят на опашката.

Внушителната група фермери прави проверка на списъка на всеки кръгъл час. Ако някой отсъства, мнозинството решава да го зачеркне. Дружината реши през нощта проверката да тече през два часа. Така, точно в 0:00 часа, ако някой кандидат е задремал в автомобила си, може да загуби реда си. Това ще се случи също в 2:00, 4:00, 6:00. Само един младеж прояви милост и в 22:00 часа, когато течеше поредната проверка на имената, той прозвъняваше липсващите. Тарторът (като такъв се изявяваше бащата на №1 в списъка), щедро разреши 5 минути отсрочка до окончателното зачеркване на отсъстващия в списъка.

Железният ред, внедрен в редиците на будните млади фермери, повеляваше, когато така наречения организатор прочете поредния номер, кандидатът да извика високо името си. Така се избягваше рискът от тарикатлъци и партньорства между конкурентите.

„Това, което се случва тук е абсурд“, коментира един от младежите. „Администрацията можеше да определи един чиновник за днес, който да дава номера за приема. Ние щяхме да му платим надницата и така щяхме да си спестим цяла нощ безсъние и студ.“

„Това го няма никъде по света, никъде“, ядосваше се друг. Според него от фонда са можели да въведат електронно записване и кандидатстването да стане по далеч по-цивилизован начин.

Никой не знае кои ще са водещите критерии при решението кой да получи средства по мярка №112. Очевидно е, че проектите ще надхвърлят няколко пъти отпусната сума. „Дали подредбата ще става по час, минута и секунда на приема и „който превари – завари“, или ще има подбор на друг принцип“, този беше въпросът, който дъвчеха тази вечер фермерите. Някои предполагат, че най-важна ще е разработката на бизнесплана. Други се питаха дали няма да натежи възрастта на кандидатите. Зам.-министър Явор Гечев препоръча наскоро да кандидатстват само тези, които скоро ще навършат 40 години и ще загубят правото си да получат субсидии като млади фермери.

Един от младежите спомена, че в последите 36 часа от фонд „Земеделие“ неочаквано са коригирали условията за кандидатстване. „Моят консултант го забеляза и в последния момент промени една от бланките. Само ми го спомена като факт, но подробности не ми съобщи“, обясни фермерът.

АгроПловдив потърси тази нощ консултантът Красимир Кумчев за повече информация. Той съобщи и за друг, още по-сериозен проблем. „Бедата на младите фермери, които няма да успеят сега да получат субсидия по мярка 112, е в това, че най-вероятно ще загубят правото си да кандидатстват втори път. Причината е в изискването от регистрацията като земеделски производител до одобрението на проекта, да са изминали не повече от 14 месеца. Знаем, че първият прием на документи по тази мярка за тази година бе обявен на 20 май. Той обаче не се състоя. После от министерството съобщиха датата 1 септември, но и този ден бе прескочен. Тъй като и сега е очевидно, че малцина ще успеят да се домогнат до субсидията, им остава последен шанс догодина. Повечето кандидати са се регистрирали като земеделски производители през януари-февруари тази година. Ако през 2014 година мярката не се отвори през март или най-късно през април, то младите фермери ще загубят окончателно възможността да се възползват от мярка 112“, посочи Красимир Кумчев.

Подробности за приема на документи можете да прочетете утре в АгроПловдив

Leave a Comment