Фонд „Земеделие“ в Пловдив окупиран от 210 млади фермери

Кандидатите от 10 области са с предимство пред останалите, проектите за животновъдство – с най-голямо тегло в класирането
Сайтът на фонда хакнат?
фермери от Пловдив пред фонд "Земеделие"

Сутринта сградата на фонда в Пловдив буквално се оказа окупирана

От 78 снощи, тази сутрин младите фермери, които кандидатстват по мярка 112 на ПРСР набъбнаха до 210 в Пловдивска област, като броят им продължава да расте. Сградата на фонд „Земеделие“ в Пловдив на бул. „Цар Борис III“ буквално е окупирана от земеделски производители на възраст до 40 години. В 8 часа сутринта вчера, неделя, пристигна пред фонда първият кандидат за субсидиите. Към обяд набързо съставеният списък надхвърли 10, а в 22 часа записалите се вече бяха 78. През цялата нощ продължиха да се запълват листовете в тетрадката с имена.

След над 25 часа на поста, първият кандидат успя наистина пръв да внесе документите си.

Животновъдните проекти с най-големи шансове

В критериите за оценка на проектите по мярка 112 „Създаване на стопанства на млади фермери“ с най-голямо тегло от 30 точки (при максимум 100) са бизнесплановете в областта на животновъдството.

Следващият важен критерии, по който максималната оценка е 25 точни, е кандидатът да притежава професионални умения и знания. Това изисква той да има завършено средно или висше образование в областта на селското стопанство, ветеринарната медицина и/или икономическо образование със земеделска насоченост, и/или да е приключил 150-часов курс на обучение по мярка 111.

С по 20 точки се оценяват проектите на младите фермери, чиито стопанства са в процес на преход към биологичното производство или са преминали към такова. Същият брой точки се дава и за проекти на фермери, които са кандидатствали или имат намерение да кандидатстват за субсидии по мярка 214 за агроекологичните плащания по ПРСР и са подписали декларация за участие в тази мярка.

С най-малък брой точки – 5, е условието проектът да се реализира в 10 области. Това са Благоевград, Варна, Габрово, Кърджали, Ловеч, Разград, Силистра, Смолян, София и Перник. Въпреки че е с минимално тегло в общата оценка, този критерий е изключително важен при ожесточената конкуренция между кандидатите.

Денят и часът на кандидатстване – почти без значение

Времевата класация изобщо не е посочена като критерий в приложение 1 към Наредбата, която определя условията за кандидатстване по мярката за младите фермери. Това означава, че изтощителното дежурство пред фонд „Земеделие“ е било напразно. Служители от областната дирекция обаче уточниха, че при равни други условие ще бъде взет под внимание денят, часът и минутата на подаване на документите от кандидатите, което е малка утеха за нощувалите пред сградата.

Малко пари – много кандидати

Днес е първият ден за прием на проекти по мярката, за която е определен финансов ресурс от 10 милиона евро. Минималният бюджет ще е достатъчен едва за 400 проекта в цялата страна. Само от Пловдивска област се очаква броят на кандидатите да достигне поне 250, колкото беше миналата година.

Големият проблем

Големият проблем, за който алармира снощи консултантът Красимир Кумчев е, че тези, които няма да имат шанса да бъдат одобрени при този прием, ще загубят права за кандидатстване по мярката, ако през 2014 г. тя не бъде отворена в началото на годината. Причината е, че според условията са кандидатстване младите фермери трябва да бъдат регистрирани като земеделски производители до 14 месеца преди подаване на документите за субсидията. Информирани посочиха, че Министерството на земеделието и горите се кани да удължи този срок до 18 месеца.

Според Красимир Кумчев най-справедливото решение спрямо днешните кандидати по мярка 112 е, да бъдат осигурени още средства за младите фермери. А ако това няма такава възможност, тези, чиито проекти не получат финансиране сега да бъдат директно прехвърлени към следващата година, когато отново ще се открие приема.

Оказа се, че днес сайтът на Фонд „Земеделие“ е недостъпен от сутринта. „Някой го е хакнал“, коментираха докато си чакаха реда младите фермери.   

Leave a Comment