Премиерът няма против протести на държавни служители в извънработно време

Назазателният кодекс предвижда 5 години лишаване от свобода на Пламен Орешарски, според адвокат

Пламен ОрешарскиДържавните служители могат да протестират свободно в извънработно време“, заяви премиерът Пламен Орешарски пред журналисти по повод подадения срещу него сигнал до Главния прокурор. Вчера юристи отнесоха до висшия магистрат изказването на премиера на 15 ноември, че ще уволни държавните служители, които участват в протестите.

Премиерът посочи, че протестите на държавни служители в часовете на трудовия си ден е саботаж на институциите. Орешарски бе категоричен, че не се притеснява от съдебно дело срещу него заради изказването за уволнението на протестиращите служители. „Не се притеснявам и ако искате, мога да повторя, че уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работното си време“, каза премиерът.

Днес сутринта пловдивският адвокат Михаил Екимджиев заяви по Нова телевизия, че

Михаил Екимджиев

Михаил Екимджиев

наказанието, което предвижда Наказателния кодекс, е за длъжностно лице, което чрез насилие или заплашване пречи на упражняване на конституционни права.„Изказването на г-н Орешарски създава основателен страх, т.е. чрез заплашване се демотивират евентуалните участници в антиправителствени протести, които са на държавна служба и по този начин се ограничават конституционните им права на свободно събиране и изразяване на мнение, включително чрез протести“, заяви Екимджиев.

Предвиденото наказание за подобни действия е до 5 години лишаване от свобода, посочи още той.

 

 

 

Leave a Comment