Ще ровят рекламите на ексминистър Найденов

От Европейската комисия изискали подобна информация през 2012 г., но не я получили
реклама

Рекламните клипове за Програмата за селските райони често се появяваха на тв екрана

Незабавна проверка на всички медийни договори, финансирани по Програмата за развитие на селските райони в периода 2008-2013 г. започва ДФ „Земеделие“. Тя е във връзка с получено писмо от Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия на 7 ноември 2013 г. , с което от българските власти е изискана информация за медийните договори, финансирани от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2007-2013.

Преди седмица изпълнителният директор на ДФ „Земеделие” Мирослав Николов е издал заповед (№ 03-РД/2854 от 12.11.2013 г.) за сформиране на специална работна група от експерти и одитори на ДФЗ, която да извърши анализ на посочените договори. Те са сключени по мярка 511 „Техническа помощ” на ПРСР и финансират медийни дейности, свързани с  популяризирането на програмата, изготвяне на информационни клипове, банери, интернет страница на ПРСР и други. Ще бъдат извършени щателни проверки дали по проектите са спазени всички контролни процедури, приложими към националното и европейското законодателство.

Новият шеф на фонда Николов поясни, че от Главна дирекция „Земеделие” на Европейската комисия са изискали тази информация от Управляващия орган на ПРСР и от Разплащателната агенция още през март 2012 година. Тя обаче не е била предоставена от българските власти. Според него по този начин за страната ни е създаден сериозен риск от финансови корекции и загуба на европейски средства. Мирослав Николов допълни, че единствено доброто финансово управление и спазването на правилата по ПРСР могат да гарантират нейното успешно приключване.

В случай, че бъдат установени допълнителни нередности или нарушения, ДФ „Земеделие” ще сезира съответните компетентни държавни органи.

Тази вечер Мирослав Найденов заяви пред bTV, че е спокоен за предстоящите проверки, тъй като преди ДФЗ да се захване с пиарските договори, те са били проверени от прокуратурата и ОЛАФ.

Leave a Comment