Димитър Греков: 95% от рекламите на Найденов са изрядни

Обещаните за догодина пари ще бъдат раздадени, не флиртувам с никого

министър Греков95% от медийните договори на Министерството на земеделието и храните, сключвани при управлението на Мирослав Найденов, са изрядни. Изпълнението при тях е било точно и коректно. Има проблем само с договорите на две фирми и те са предадени на прокуратурата, съобщи тази сутрин пред БНТ министър Димитър Греков.

Министърът посочи, че предишното ръководство на Държавен фонд „Земеделие“ е било сменено, когато от министерството установили, че писмата, изпратени от Европейската комисия, имат твърде дълъг път от фонда до министерството. „Комуникациите между ДФЗ и МЗХ и в миналото не са били от най-добрите“, коментира проф Греков. Той допълни, че не е сигурен дали няма да изскочат и други писма. Например кореспонденцията, в която ЕК иска информация за изпълнението на мярката за „публичност и комуникации“, е започнала от 6 декември 2012 г., когато Еврокомисията е изпратила първото запитване. Едва когато предишният шеф на фонд „Земеделие“ Румен Порожанов напускал, той споделил за писмото.

Министър Греков повтори информацията от вчерашната пресконференция за решимостта на МЗХ да успее да усвои до края на годината 278 млн. евро. Той посочи, че на днешното заседание на правителството ще бъдат наддоговорирани средствата по общинската мярка 131, с което ще се даде възможност на общините да получат още 117 млн. евро. По мярката за агроекологични пращания през декември ще бъдат изплатени 168 милиона евро.

Греков увери, че всички помощи, които е обещал за 2014 година, ще бъдат раздадени – на животновъди, на тютюнопроизводители, на зърнопроизводители и т.н. „Не флиртувам с никого“, увери той. „24 години не се е обръщало внимание на сектори, които са в основата на българското земеделие. Следващата година земеделските производители истински ще почувстват подкрепата на правителството“, обеща министърът.

По повод конфликта между МЗХ и „Пампорово“АД на Цветелина Бориславова, министърът съобщи, че проблемът със земите, стопанисвани от дружеството, е още от 2004 г. и предстои да се реши.

Leave a Comment