Законът за офшорните компании мина на първо четене

Парламентът прие днес на първо четене Закона за офшорните компании, който беше предложен от депутатите от ДПС Делян Пеевски и Йордан Цонев, съобщи bTV.

Законът за офшорните компании мина на първо четене

Законът за офшорните компании мина на първо четене

Целите, които си поставя законопроектът, са в две направления. Първо, да се въведе забрана офшорки да осъществяват дейност в най-значимите сфери на икономиката и да се набележат мерки срещу отклоненията от данъчното облагане.

В проекта има 20 точки, в които се забранява дейността на офшорни компании: участие в конкурси по ЗОП, приватизация, концесии, лицензи за всякакви кредитни институции, застрахователна дейност, мобилен оператор и други. Другото направление е дружества от офшорни зони да няма да участват в издаването на вестници, както и да притежават телевизии и радиа.

Глобите в законопроекта стигат до 500 000 лева, а срокът за влизане в сила е 6 месеца след приемането му. По думите на Йордан Цонев ще се облагат всички транзакции, които не са пазарни, а са съмнителни.

БСП очаквано подкрепи законопроекта по време на дебатите, а ГЕРБ се усъмниха в неговата ефективност. В този вид законопроектът няма да постигне целите, които са представени в мотивите, коментира Емил Радев от ГЕРБ.

Leave a Comment