Българите, заети с лозя и вино, печелят все повече

Производството на вино в предприятията през 2013 г. ще е около 200 милиона литра, износът към Русия и Азия се увеличава, съобщи Красимир Коев
Красимир Коев

Красимир Коев

„Българите, които се занимават с лозя и с винопроизводство, печелят все повече. Нараства броят на сериозните компании и бизнесмени, в това число чуждестранни, които инвестират в грозде и винопроизводството в България. Имаме много нови изби. Така че стоим сравнително стабилно на фона на другите отрасли от икономиката.“ Това казва в интервю за БТА председателят на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев.

По негови думи в момента в Шанхай се провежда най-голямото азиатско изложение, в което участва доста наши фирми. Вече има подписани много договори според предварителната информация.

пият вино„От това лято България сериозно навлиза на азиатския пазар на вино“, обобщи Коев. Той даде пример и с подписания от наш голям винопроизводител договор за износ на стойност 5 милиона долара. Вече има и сериозен износ на вино в Северна Корея, увеличават се и количествата за Виетнам.

Добри са новините и от Русия, към която традиционно изнасяме най-големи количества вино. След като бе спрян експорта на напитката от Молдова към Русия, търговците са предпочели да подпишат договори с български винарни, вместо с производители от Унгария, Италия или Испания. „Какво означава това – че делът на българското вино на руския пазар пак ще е много висок“, коментира Коев.

В момента у нас се засаждат повече бели винени сортове грозде, което означава, че след две-три години площите между червените и белите лозя ще се изравнят. Сортов лидер в страната продължава да е Маврудът. При 600 000 декара, заети с винени лозя, на около 60 000 се отглежда мавруд.

До момента предприятията са прибрали 230 хиляди тона грозде и въпреки лошото време вече кампанията продължава на места. „Очакваме първоначалните ни прогнози за 230-250 хиляди тона грозде да се сбъднат“, допълва той. Оценката му е, че производството на вино ще е около 200 милиона литра при 127 млн. литра през предходната година.

Красимир Коев припомни, че в новата Национална програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор 2014-2018 г. са заложени четири мерки за подпомагане с общ бюджет от над 250 млн. лева.

Leave a Comment