Програмата за селските райони ще харчи 2.3 млрд. евро, всеки агросектор ще си има свой бюджет

Малките и средни стопанства ще получават 10% повече евросредства от големите, увери министър Греков

мъж пасе козиВсеки агросектор ще си има свой бюджет в новата Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г., съобщи пред парламентарната земеделска комисия зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Така зеленчукопроизводството, овощарството, животновъдството, етерично-маслените култури и т.н. ще имат запазен ресурс. По този начин ще се избегне досегашната ситуация най-развитият сектор – зърнопроизводството, да изземе почти целия ресурс по отделните направления.

Министърът на земеделието Димитър Греков посочи, че чрез увеличените субсидии ще се преодолее изоставането при повечето сектори. 

В новата ПРСР са планирани инвестиции в хидромелиорации, ще има мерки за осигуряване на поливна вода, включително чрез въвеждането на нови технологии.

Малките и средните стопанства ще могат да кандидатстват по-лесно по мерките. За тях ще има тематична подпрограма и те ще получават с 10% повече еврофинансиране за инвестиции в сравнение с големите стопанства., каза той, цитиран от Investor.

До 2020 година ПРСР ще стимулира биопроизводството и пчеларството. Ще се акцентира и върху интегрираното производство на месо и зърно, заради недостатъчното производство на месо за българския пазар.

Греков допълни, че малките стопанства ще ползват олекотен режим при преработката на собствени продукти.

Бюджетът на Програмата за селските райони е 2,3 млрд. евро, като най-много средства е предвидено да отидат за повишаване на конкурентоспособността. Целта е България да има конкурентоспособно земеделие и селски райони, привлекателни за живеене в края на периода, допълни Греков.

Явор Гечев съобщи, че проектът на програмата в момента е 350 страници и следващите дни части от него ще бъдат изпратени за съгласуване в Брюксел.

„Повечето работа е свършена. Не сме преписвали старата програма“, обясни Гечев.

Според него тютюнопроизводителите може да бъдат подпомагани, но не за производство на тютюн, а за да се насочат към отглеждане на животни или билки.

Leave a Comment