Бр. Ботев: 7 милиона чужди туристи са похарчили у нас над 3 млрд. евро

Каним европейските здравни каси и пенсионни фондове да използват нашите санаториуми
Бранимир Ботев и Иван Тотев

Иван Тотев и Бранимир Ботев откриха форума и заеха места сред публиката, за да изслушат презентациите

7 милиона се очаква да стигне броят на чуждестранните туристи, посетили България тази година. Около 5.5 милиона от тях са се ориентирали към морските курорти, зимните ще бъдат посетени през сезона от над 1 милион чужди гости. Едва 2% от туристите поемат по вътрешните маршрути и посещават минерални извори, забележителности, градове, потопени в историята, като Пловдив. Тези данни изнесе днес на Третата среща на туроператорите в Пловдив зам.-министърът на икономиката с ресор туризъм Бранимир Ботев. В туристическия форум, който ще продължи до 24 ноември, участват 150 туроператори, от които 100 са чуждестранни.

Бранимир Ботев посочи, че туризмът генерира във вътрешния брутен продукт  на България 13.6% и по този показател секторът е сред лидерите в ЕС, където средното участие в БВП е 9 на сто.

Въпреки добрите данни, Ботев смята, че балнеолечебният туризъм у нас е силно подценен от гостите и има потенциал да привлече много повече чужденци. Той смята, че е необходима по-голяма активност в рекламирането на СПА възможностите на страната, така щото здравните каси и пенсионните фондове на европейските държави да изпращат повече курортисти в почивните бази с лечебна минерална вода. „Знаете ли, че 274 милиона литра е средноденонощният отток на минералните извори в страната“, попита очарован и възхитен от националното богатство зам.-министърът. Той посочи, че имаме 16 градове с минерални извори и центрове за рехабилитация.

След като привества туоператорите, кметът на Пловдив Иван Тотев съобщи, че догодина в града ще бъдат открити за туризъм два нови обекта – Малката раннохристиянска базилика и Римският стадион, в който след втория етап на реставрация ще се прожектира 3D филм за древните състезания на това място. Иван Тотев посочи, че през тази година се очаква ръстът на туристи в Пловдив да е 8-10%.

Председателят на Съвета по туризъм в Пловдив Любозар Фратев покани туроператорите да посетят Дефилето на младото вино, което ще се открие в петък с шествие от 13 часа и с церемония в 14 часа при Лапидариума. Той информира, че проявата е за 5-та поредна година, а в предстоящото издание ще вземат участие 26 винарни, чието вино ще се дегустира в старите къщи музеи на Пловдив.

 

Leave a Comment