Премиерът: Колкото и да гласуват „да“ за Белене, няма да строя

В къщата ми са идвали и Станишев, и Костов, и Сидеров, и Каракачанов, и Първанов. Ако искаха да е публично, що не дойдоха в Министерския съвет, попита от студиото на бТВ Бойко Борисов
Сергей Станишев

Сергей Станишев, когато не е на гости на премиера

Премиерът Бойко Борисов направи бърз телевизионен рейд тази сутрин – първо в Нова тв, после в бТВ. Основната тема в разговорите бе АЕЦ „Белене“. По Нова той заяви, че независимо от резултата от изборите,  атомна централа няма да се строи. „Няма пари“, вдигна рамене Борисов. „Ако вчера беше модерно да си купиш дизелов автомобил, днес вече е модерен хибридът.“ С този пример Борисов отговори на въпроса защо се е отметнал от по-предишното си твърдо решение, че „Белене“ е необходима на страната, за да не се увеличава 15 пъти цената на електричеството.

В бТВ на същия въпрос премиерът пак илюстрира отговора, но с друг пример: „Преди 3 години посрещнахме сирийския президент в София с военни почести. А днес възможно ли е това?“ Прагматичното обяснение на днешната обратна позиция, според Борисов е, че страната вече е започнала процедура по строителството на 7-и реактор в „Козлодуй“. А също така е в преговори за удължаване живота на 5 и 6 блокове в централата. „Освен това, според тогавашния закон за зелените енергии цената на тока от слънцето и вятъра беше 800 и 740 лева. А сега е 170“, даде пример за спестени разходи Борисов. „Аз събрах всички посланици и им казах, че чуждите инвеститори са ми мили, но народът ми е по-мил, и свалих цената на въобновяемия ток“, уточни премиерът. Той отново посочи, че реалната цена на „Белене“ е 10.6 милиарда евро. „БСП твърди, че цената е 6.3 милиарда, ама това са само реакторите“, поясни той. Когато от бТВ го подсетиха, да си сложи очилата, за да гледа запис от разговор със Станишев в същото студио, Борисов подметна, че няма нужда. „Него направо го усещам“, каза той.

Борисов цитира постановление на МС №259 от 27.10.2008 г., от което се разбира, че от бюджета на икономическото министерство са били прехвърлени към НЕК 300 млн. лв. заради „Белене“. „Как така „Белене“ не била финансирана от държавния бюджет! Това постановление какво е“, попита той.

„Една сутрин, докато си пиех кафето и гледах телевизията вкъщи, ми идва Местан. Лютви Местан. Я, аз обърках къщата, вика. Отивах при Първанов. Нищо, заповядай“,  така подхвана друга тема Борисов пак в бТВ. „После една седмица мислих как ще обясня, че не съм правил завера с ДПС, ако някой е снимал Местан как ми идва в къщата. Ами и Станишев ми се обади и поиска да дойде вкъщи„, продължи Бойко Борисов. Това откровение предизвика огромно любопитство във водещите, които го обстреляха с въпроси кога, защо и какво са си говорили с лидера на БСП. „Не искам да ожълтявам като Станишев“, прекъсна ги Борисов, но накрая смънка някак си, че е ставало дума за договор на Моника Йосифова. „Казах му, че тя сама си печели конкурсите и няма нужда да помагам.“

„Ако Станишев искаше срещата да е публична, щеше да дойде в Министерския съвет“, продължи Борисов. И допълни, че в дома му са идвали и Костов, и Волен Сидеров, и Каракачанов, и Първанов. „Мога ли да им откажа?“, попита той.

На въпроса какво мисли за искането на ДПС за международно разследване на покушението срещу Доган, Бойко Борисов каза, че ако е на тяхно място, би си мълчал. „Гледах на записите как след това му свалят гащите и го поругават (Октай Енимехмедов).  Те повярваха на българските служби, когато разследваха как по странен начин се самоуби в сараите секретаря на Доган, а сега не вярват“, подметна премиерът.

„А вие страхувате ли се за живота си  след случая с Доган? Май ходите с повече охрана“, попитаха от бТВ. „А, не“, отговори Борисов. „Тук съм с двама министри повече. Вярно, че Игнатов (Сергей) е боксьор, ама Делян Добрев не е“, огледа критично икономическия си министър премиерът.

В продължение на минута Бойко Борисов се възмущаваше от пратката, която е получил от ВМЗ-Сопот – кромид лук. „Защо на мен, дето в 100 заседания на МС съм се чудел как да им помогна! Защо не на Станишев?“, питаше възмутен и оскърбен премиерът.

 

Leave a Comment