Руслан Мъйнов и Орлин Павлов гостуват на Пловдивската опера по Коледа

Новата управа кани предпремиерно младежи зад кулисите на постановката „Турандот”

Руслан Мъйнов и Орлин Павлов ще зарадват пловдивските меломани по Коледа. Това е само малка част от изненадите, които Пловдивската опера подготвя до края на годината. Целта е да бъде привлечена по-младежка публика, която да се докосне до магията на класическата музика и оперните спектакли.

Диян Чобанов и Нина Найденова канят младежката публика на опера

Диян Чобанов и Нина Найденова канят младежката публика на опера

Новото ръководство на културната институция в лицето на директора и режисьор Нина Найденова и музикалният директор Диян Чобанов са подготвили цяла зимна приказка. Месеците декември и януари ще преминат под мотото „Руска зима”. Ще бъдат изнасяни концерти на руски класици. Актьорът Руслан Мъйнов ще изпълни популярни руски романси.

Меломаните от града под тепетата ще имат шанса да чуят „Годишните времена” на Чайковски, оркестрирани и изпълнени от пианистът виртуоз Георги Черкин. От операта планират и концерт на Ромео Смилков – друг страхотен пианист, който ще свири „Картини от една изложба” на Мусоргски.

На 25 ноември от 18 часа пък операта кани предпремиерно на “Турандот”от Пучини. Това е втората премиера за сезона, след старта с „Мадам Бътерфлай”. Опорният спектакъл се поставя за първи път на пловдивска сцена и е копродукция с операта в Русе.

Сцена от "Турандот" на Пучини

Сцена от „Турандот“ на Пучини

Желаещите да надникнат зад сцената и да видят как се прави едно оперно представление, могат да го направят сега с подготовката на „Турандот”. Те могат да разгледат как се правят гримът, как изглеждат костюмите, декорите и да чуят режисьорските разяснения в репетиционния процес. С билет от 6 лева всеки може да присъстват на генералната репетиция на „Турандот”, а поканата е отправена изключително към младежката публика.

Голямата премиера е на 27 ноември. Солистите са до един звезди. След като омагьоса Рим с участието си в „Турандот“ през октомври, популярният български тенор Камен Чанев ще зарадва и пловдивската публика в ролята на Калаф. Ще му партнира Елена Баръмова – една от най-талантливите ученички на Гена Димитрова.

Диригент ще е маестро Диан Чобанов. По думите на директора на операта Нина Найденова, представлението ще се играе само 2 пъти в Пловдив до Нова година и още 2 пъти след това.

Leave a Comment