Под 30% от висшистите работят по специалността

Министър Анелия Клисарова представи стратегията за висшето образование

Анелия КлисароваПод 30% от завършилите студенти намират работа в съответното професионално направление или професия, за която са учили. В България има много висши училища – 51 на брой, но въпреки това имаме нисък дял на придобилите висше образование. Тези данни посочи министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова при представянето в Министерския съвет на проекта на стратегията за развитие на висшето образование (2014-2020).

Висшистите са 26.9% между хората на възраст между 30 и 34 години. Една от важните цели на стратегията е за периода 2020-2025 г. процентът на висшистите да скочи на 34-36 на сто.

В дадени университети има влошени пропорции между броя на преподавателите и студентите или в броя на завършилите средно образование спрямо обявените места за прием на студенти във висшите училища, заяви министър Клисарова. По данни на просветното министерство през тази година в много от университетите е имало повече места за прием, отколкото кандидат-студенти.

Стратегията отбелязва и  затруднения достъп на младежи от ниските доходни групи до университетите, както и с подценяването на проблема с отпадналите ученици от началното и средното образование.

„Финансово-икономическата криза постави сериозна дилема пред висшето образование. Не ускорихме реформите във висшето образование. Не инвестирахме достатъчно във висшето образование през последните години“, отбеляза Клисарова. По думите й е необходим растеж на качеството на висшето образование.

Leave a Comment