Програмата за селските райони: прекалено много пари, а ефектът е съмнителен

Доклад на Европейската сметна палата поставя под въпрос правилното изразходване на 100 млрд. евро бюджет на ПРСР

кредити за селото„Европейската комисия и страните членки на Европейския съюз не са положили достатъчно усилия, за да докажат, че бюджетът от 100 млрд. евро за развитие на селските райони е правилно изразходван“, се казва в доклада на Европейската сметна палата (ЕСП), публикуван днес, съобщи БТА, цитирана от „Капитал“.

ЕС е определил почти 100 млрд. евро бюджет за развитие на селските райони през сегашния програмен период, а отделно от това държавите от ЕС също са отделили 58 млрд. евро от собствените си ресурси за съфинансиране на програмите за развитие на селските райони (ПРСР). Те разработват своите ПРСР, които се изпълняват от тях, след като бъдат одобрени от Европейската комисия.

„Държавите от ЕС и ЕК са се насочили твърде много към изразходването на бюджета за развитие на селските райони, а недостатъчно към ефективното постигане на резултати. Всяко евро от бюджета на ЕС обаче трябва да се изразходва не само точно, но и правилно“, посочва Ян Кинщ от Сметната палата, който отговаря за изготвянето на доклада.

Одитът е установил, че държавите не се интересуват достатъчно от резултатите, които постигат с техните програми.

Наблюдението и оценката могат и трябва да бъдат подобрени в оставащата част от настоящия програмен период (до края на 2015 година), за да се осигури правилното разходване на бюджета на ЕС.

Предстоящият програмен период 2014-2020 г. дава възможност на ЕК и държавите от ЕС да поставят ефективността в основата на новата разходна политика и впоследствие при избора на действията и проектите, които ще бъдат финансирани, посочва ЕСП.

1 Comment

  1. Красимир Кумчев каза:

    „…държавите не се интересуват достатъчно от резултатите,които постигат техните програми“.Добро утро,това съм го казал преди 7 години – Общата селскостопанска политика е тотално сбъркана!

Leave a Comment