Възстановяват спешните отделения, закрити преди 6 г.

Те ще са 6 в страната и ще помагат и на хора, които имат неплатени здравни осигуровки

спешен центърСпешните отделения и болнични комплекси, които бяха закрити преди 6 г., ще бъдат възстановени. Това е предвидено в стратегията за развитие на спешната помощ от 2014 до 2020 г., разработена от Министерството на здравеопазването. Документът ще бъде обсъден до края на годината. Според оптимистичния вариант, през 2016 г. ще започнат да се възстановяват 6 болнични отделения за спешна медицинска помощ в страната, съобщи Dariknews.bg.

Експерт в здравното министерство д-р Максим Гайдев обясни, че всеки гражданин, независимо от националност, пол, вероизповедание, социален и здравноосигурителен статус, ще може да използва услугите на тези комплекси.

Гайдев съобщи, че в момента работят 370 екипа на Спешна помощ в цялата страна: „Ние имаме за 370 екипа над 600 линейки, които могат да започнат всеки един момент работа. Успоредно с това, понеже имам статистиката и каква апаратура има в цялата система, бъдете сигурни, че тя също е по 2 на броя на екипите, които работят. За 12-часово дежурство в България е скромното 3,5 повиквания – средно за страната“.

 

 

Leave a Comment