Бял фъстък – афродизиак, създаде Институтът в Садово

Все още го няма на пазара, но от догодина производителите ще могат да закупят семена

бял фъстъкБял едър фъстък с качества на афродизиак създаде Института по растителни генетични ресурси в Садово, съобщиха от Селскостопанска академия. АгроПловдив потърси гл. ас. Станислав Стаматов, който се занимава с разработването на новия сорт, за повече информация.

– Здравейте, г-н Стаматов! Създали сте нов сорт фъстък, който освен това е и афродизиак. Може ли да разкажете повече за него?

– Здравейте! Аз не съм създателят на сорт „Орфей“. Негов автор е проф. Станко Георгиев. Той се пенсионира, а аз продължих да ръководя нещата по утвърждаването на сорта.

– Кои са родителите на „Орфей“?

– Носител на бащината линия е сорт от Израел, чиито плод е пъстър на цвят. За майчина линия сме ползвали български сорт. При селекцията се прояви като рецесивен признак белият цвят. Създаването на сорта с вътревидова кръстоска продължи 10-11 години. Фъстъкът вече е признат и е вписан в сортовата листа на България. Превъзходен е като качества. Има вкус на печен бадем, кожицата му е бяла, което го отличава от другите ни сортове. Плодовете са едри, а като добив от декар сорт „Орфей“ надхвърля със 17% резултата на националния стандарт сорт „Калина“. Масата на 1000 семена е 890 грама. Освен това е и по-нискокалоричен. Стабилността на маслото му е по-висока спрямо другите сортове, което понижава възможността от образуване на свободни радикали в организма. Друго ценно качество на „Орфей“ е съдържанието на незаменими аминокиселини. Те са завишени спрямо останалите сортове с 5-6%. Общото белтъчно съдържание е над 29%.

– На какво се дължи качеството му на афродизиак?

– Е, това е малко пресилено. Вярно е, че „Орфей“ притежава такива качества, но не това е най-характерното за него. По принцип всички ядки могат да се нарекат афродизиаци. Причината е в съдържанието на витамин Е в плода. При новия сорт този витамин е в по-големи количества отколкото при другите 4 български традиционни сорта. Хубавото при „Орфей“ е, че витамин Е е в лесно усвоима от организма форма.

– Може ли да се намерят на пазара фъстъци от сорт „Орфей“? 

– Все още не, но сме готови за продажби на семена. Надяваме се, че от догодина ще се появят и първите кандидати. Имаме готовност при проявен интерес да осигурим толкова семена, колкото поиска пазара.

 

 

1 Comment

  1. Васил Тренев каза:

    Заинтересован съм от сорта, бих желал да ги изпробвам в петричкия район.

Leave a Comment