МЗХ ще сваля цената на дървесината

Ако до края на 2016 г. не сертифицираме горите, няма да можем да продадем навън и един кубик, съобщи Валентина Маринова

Цената на дървесината ще бъде намалена, съобщи в Благоевград при среща с бизнеса от

среща в Благоевград с горския сектор

Маринова се срещна с горските бизнесмени в Благоевград

горския сектор зам.-министър Валентина Маринова. „Тарифите ще са по- ниски от средните за тази година”, уточни тя и обяви, че цената на падналата и съхнещата дървесина се очаква да бъде значително по-ниска.

„Министерство на земеделието и храните удовлетворява искането на браншовите организации пакетите дървесина, които ще се предоставят на бизнеса да са по асортименти”, изтъкна зам.-министърът. Тя поясни, че в една група са трупите, а в друга са технологична дървесина и дърва за огрев. Маринова припомни, че 36 % от дървесината ще бъде предложена на първата тръжна сесия за Югозападно държавно предприятие, което представлява 408 040 куб.м , а 263 000 куб.м. ще бъдат  предоставени  за ползване  на корен.

Промените в Закона за горите предвиждат срокът за залесяване да бъде съкратен от 7 на 3 години. „Възстановяваме по-бързо българската гора и създаваме нови работни места”, даде генералния план зам.-министърът.

 

Тя отбеляза важността за сертифицирането на горските територии по FSC стандарта. „Ползвателите в Европа  търсят  сертифицирана дървесина, ако до края на 2016 г. не сертифицираме българската гора няма да може и нито един кубик дървесина да продадем извън страната”, поясни зам.-министърът.

На дискусията присъстваха представители на 49 фирми от областите Кюстендил, Благоевград, София, Ловеч, Перник и Пазарджик.

Валентина Маринова пое ангажимент срещите с бизнеса да бъдат регулярни, за да може държавата и бизнеса да работят заедно.

Leave a Comment