Държавата продава 37 предприятия, сред тях и Пловдивският панаир

Фондовата борса, Депозитарът и Флотът ще се приватизират догодина, извън списъка остават Пощите, БДЖ и Сопотските заводи

37 предприятия, в които държавата има миноритарни и мажоритарни дялове, ще бъдат

Емил Караниколов

Емил Караниколов
Снимка на „Монитор“

продадени догодина. Това обяви изпълнителният директор на Агенцията за приватизация Емил Караниколов, цитиран от БТА. Списъкът на дружествата е внесен и одобрен от Надзорния съвет на агенцията. Сред тях са Българската фондова борса, Централният депозитар, Българският морски флот и Международен панаир Пловдив. За приватизиране са определени дружества, чиято дейност не води до приходи за държавата, нито пък осъществяват важни социални дейности, уточни Караниколов. 

Очакваните приходи от продажбите са в размер на 217 млн. лв. Според Караниколов дружествата, към които се очаква да има интерес и да бъдат приватизирани са 12 или 13.

Нагласата на правителството е да не се продават ключови дружества като БДЖ и „Български пощи“. За ВМЗ Сопот има писмо от министъра на икономиката и енергетиката, че в това дружество се извършват реформи, затова в момента то също не е в плана за приватизация, каза изпълнителният директор на агенцията. Няма да се продават и енергийни предприятия.

Към момента дружеството „Слънчев бряг“ не е в програмата ни за приватизация, защото предстои да бъде направен пълен анализ на дейността му, каза Емил Караниколов.

Заместник-министърът на финансите Людмила Елкова допълни, че очакваните приходи в държавния бюджет за 2014 г. от дивидента на държавните дружества ще бъде 92.680 млн. лева. Реализирането на икономии от намаляване на ставката на отчисления от печалбата от 80% на 70% биха били 13.240 млн. лв., като спестените средства могат да се използват за оборотен и инвестиционен капитал от страна на дружествата и предприятията, допълни още Елкова.

Leave a Comment