Българинът Петко осъди английски националист на Острова

Петко Георгиев от Грамада се изрепчил на работодателя си, който коментирал нашествието на емигранти, онзи го съкратил, но после трябвало да дава обяснения в съда

Петко Георгиев в АнглияБългаринът Петко Георгиев (34 г.) спечели дело за обида и дискриминация на расова основа срещу британския си работодател националист. Петко от Грамада, Видинско разказа пред БНТ как се е стигнало до съда.

Той, заедно с други служители, сред които и работодателя, гледали телевизионно предаване с участието на английския националист лидер на Британската партия на независимостта Найджъл Фарадж. Политикът очевидно е нападал емигрантите на острова, защото след предаването работодателят и отговорникът по продажбите започнали да се изказват в присъствието на Петко против българи, румънци и останалите източноевропейци.

Нашият човек сподели, че по принцип гледал да избягва коментари по такива теми, но точно тогава не се стърпял и се изрепчил. „… и след около 4-5 дни те ми казаха, че ще има съкращения във фирмата и че аз ще съм избраният“, разказа Петко. „В моя конкретен случай мисля, че съдът беше естественият изход от ситуацията“, продължи човекът от Видинско.

Британският съд отсъдил в полза на Петко Георгиев, като не признал единствено жалбата, че е не е имал писмен договор за работа и че е съкратен заради спора с работодателя. Дали българинът е имал иск за обезщетение или целта му е била само да накаже британеца, не става ясно.

Нейджъл Фарадж

Нейджъл Фарадж

„Моят съвет към всички българи, не само във Великобритания е да си търсят правата. Тук повечето британци са широко скроени хора и те отчитат нашият принос към тяхното общество. Ние не източваме тяхната социална система, ние допринасяме“, заяви Петко.

В момента в кралството се вихри целенасочената негатива кампания в британските медии против българи и румънци. Повече от година ние сме любимите лоши герои на иначе перфектната според тях английска приказка. Ставаме и лесна цел за подигравки и тормоз на работното място. По някое време пък спираме да разбираме прословутото местно чувство за хумор.

Според изследване, публикувано във вестник „Дейли Мейл“, през януари тази година има рязко спадане на исковите молби в съдилищата, разглеждащи трудово-правни въпроси и жалби във Великобритания. За периода от 2010 до 2012 г. те са намалели от 235 000 на 186 300. Обяснението е, че след рецесията заплатите намаляват, а работа е трудно да се намери. Не всеки би се решил на стъпката, предприета от Петко Георгиев.

„Няма фактори, които да предполагат увеличаването на броя на хората, които идват да работят законно във Великобритания“, заяви вчера пред „Дейли Телеграф“ българският посланик във Великобритания Костадин Димитров. „По-голямата част от тези, които са искали да си намерят работа, вече са го направили, тъй като ограниченията, действащи в момента, не забраняват на българи да работят там“, посочи посланикът.

По негови думи Великобритания не е най-желаната дестинация за българските имигранти. Освен това те са много добре информирани за новите политики, планирани от британското правителство за ограничаване на достъпа до социални осигуровки, както и за новите правила за ограничаване на злоупотребите с помощи, каза още Константин Димитров.

 

Leave a Comment