Министър Греков преговаря за 3 общи тържища с Румъния край Дунав

На Икономическия форум в Букурещ аграрният министър рекламира българските условия за инвестиции пред Китай
Дунав мост 2

Дунав мост 2 при Видин би облекчил създаването на общо тържище с Румъния

Три българо-румънски тържища за плодове и зеленчуци могат да бъдат създадени във Видин, Оряхово и Русе. Министър Димитър Греков обсъди идеята си с румънския земеделски министър Даниел Константин по време на днешната среща в Букурещ, която се проведе в рамките на Икономическия форум Китай – Централна и Източна Европа.

По време на форума министър Греков представи основните конкурентни предимства на страната ни като инвестиционна дестинация за бизнеса. Той се мотивира с финансовата ни стабилност и добрите макроикономически показатели в условията на икономическа криза.

През новия програмен период България ще получи общо около 7.5 млрд. евро, от които 5 млрд. ще са под формата на директни плащания, а над 2 млрд. ще бъдат усвоени по Програмата за развитие на селските райони, посочи земеделският министър.

Проф. Греков похвали природните дадености на страната ни и икономическия опит в производството на качествени вина, млекопреработването, производството и преработката на плодове и зеленчуци и отглеждането на етерично-маслени култури. Той обърна внимание, че у нас се прилага стриктно европейската политика за качество и безопасност по цялата верига на производство и предлагане на селскостопански продукти и храни.

По отношение на търговията между България и Китай в областта на селското стопанство, Димитър Греков подчерта, че има тенденция за нарастване на аграрния стокообмен между двете държави.

Leave a Comment