„Столипиново“ е част от канал за трафик на бежанци

Сирийски бежанци се криели като партизани в най-голямото ромско гето на Европа – „Столипиново“. Кварталът се бил превърна в скрито убежище за нахлуващите у нас имигранти, а трафикантите използвали квартала, за да крият групите, влизащи нелегално у нас, докато стигнат до Западна Европа, съобщи Нова тeлевизия.

„Столипиново" е част от канал за трафик на бежанци

„Столипиново“ е част от канал за трафик на бежанци

Според сирийската общност от няколко месеца „Столипиново“ е част от канал за трафик на бежанци. От полицията засега не потвърждават това и отказват всякаква информация.

Живеещият вече повече от 20 години у нас доктор Малек Насер, който оглавява сирийската общност в Пловдив, знаел за канала, който минава през „Столипиново“ от два месеца.

Никой не знае колко са живеещите в най-големия ромски квартал у нас. В ядрото на махалата улици няма. И ако търсиш някого, можеш да се изгубиш в лабиринта от незаконни постройки.

Само в един блок на улица „Крайречна“ преди дни са открити 19 сирийци. Всички те са били натъпкани в апартамент, в който днес не откриваме никого, а вратата е заключена.
Полицията е отвела сирийците в бежански лагер в София. Сред тях имало и майка с три деца.

Жителите в квартала познават каналджиите, които се занимават с трафика, но отказват да съобщят имената им.

Според доктор Малек сумите за тези услуги варирали от 1500 до 15 хиляди евро, зависи от коя точка в Турция се поемат бежанците и какви са обещанията към тях, до коя точка ще ги изпратят.
В повечето случаи, по-голяма част от тези хора биват излъгани. Контрабандистите им вземат парите, карат ги до границата и ги зарязват. В най-добрия случай до някой град, коментира д-р Насер.

Leave a Comment