Процедурата за намаляването на акциза за фермерите започва още през декември

тракториПроцедурата за намаляване на акциза на газьола за земеделски нужди ще започне още през декември тази година. В следващия месец фермерите ще трябва да подадат в общинските земеделски служби заявления, съобщиха вчера експерти на аграрното министерство по време на агросеминара в Пловдив, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите.

В документа трябва да бъдат посочени обработваемите площи земя или броят на животните във фермата, както и прогнозираното количество гориво, което ще се разходва през годината. В електронната страница на МЗХ ще има инсталиран калкулатор, който ще помогне на производителите да изчислят колко газьол ползват годишно. Ще има и указания как да се попълни документът.

От 1 април до 15 май догодина ще започне раздаването на ваучери. Кой колко ваучера ще получи, ще стане ясно след като министерството систематизира информацията, заложена в заявленията-декларации и се съобрази с бюджета от 84 милиона лева, отпуснат за намаляването на акциза на горивата за земеделски нужди.

Изплащането на помощта за акциза е планирано за 2015 година, когато се подава окончателна изравнителна декларация с реално ползваното количество горива през 2014 година.

Междувременно фермерите ще са длъжни да отчитат разходите си за горива в специален дневник за агропрактиките.

Leave a Comment