Телевизията и Интернет били основните медии на речта на омразата

Телевизията и Интернет са основните медии на речта на омразата, сочат данните от национална представително проучване на на института „Отворено общество“. Проучването е направено през юли т.г. и проследява обществените нагласи към езика на омразата.

Телевизията и Интернет били основните медии на речта на омразата

Телевизията и Интернет били основните медии на речта на омразата

68% от анкетираните заявяват, че основната медия на речта на омразата е телевизията. Като основни „говорители“ с реч на омразата хората разпознават политиците.
32 на сто смятат, че журналистите сеят омраза, а 75% са признали, че слушат ксенофобията по телевизията.

След телевизията и Интернет, на трето място е общественият транспорт. Там близо 19% са били свидетели на агресия. За столицата този процент е почти два пъти по-висок – близо 35 на сто.

На четвърто място са кафенетата и магазините, сочи още проучването.
Според резултатите от анкетите всеки трети българин си представя политик, като чуе думата „престъпник“. 19,9% от населението смята, че извършителите на престъпления са роми, а според 14,9% това са т.нар. скинхедс. Следващите аналогии за престъпници са бизнесмените – за 13,9%, и адвокатите – за всеки десети от попитаните.

Само около 2% от анкетираните посочват „турчин“, „евреин“ и „чужденец“ като асоциация с „престъпник“.
Според проучванети основните малцинства, които са обект на езика на омразата, са ромите, етническите турци и хората с различна сексуална ориентация.

Leave a Comment